Vosganian: Cioloș a făcut nota pentru prelungire. Să fie chemat la DIICOT comisarul european pentru Agricultură? Vezi ce răspunde Ministrul Industriilor

Varujan Vosganian a explicat  pentru DeCe News cum a fost acordat discount-ul la prețul gazelor pentru firma lui Ioan Nicolae și care vor fi implicațiile dosarului DIICOT asupra guvernului. Ministrul Industriilor, Varujan Vosganian, va participa, pentru prima dată după ce s-a făcut  cererea de încuviințare a urmăririi penale, la o emisiune TV. Ministrul este invitatul lui Victor Ciutacu, miercuri, de la ora 21.

Printre cele 42 de persoane care ar putea fi acuzate de complot și subminarea economiei naționale, s-ar putea afla și Dacian Cioloș, în prezent comisar european pentru Agricultură. Acesta a trimis guvernului o notă în care aprecia pozitiv efectele discount-ului făcut industriei de îngrășăminte și cerea prelungirea acordului.

 -Traian Băsescu a avertizat miniștrii lui Tăriceanu să aibă grijă ce vorbesc la telefon, în 2007. Ați căzut pe interceptări?

-Nicio legătură. Nici nu există interceptări cu mine și nici nu pot să existe, fiindcă nu am vorbit niciodată cu Ioan Nicolae, abia dacă l-am văzut de două ori, la întâlniri oficiale. Era în sală. Mie mi se reproșează că am făcut reduceri la prețul cu care se vindeau gazele către producătorii din țară. Dintre aceștia, Elcen, Azomureș și mulți alții, firmele îngrășăminte ale lui Nicolae reprezintă doar 50% din consum.

-De ce ați acordat acel ajutor?

-Prețul la petrol a crescut brusc și, corespunzător, s-au scumpit gazele. În februarie, fabricile au dat preaviz, muncitorii s-au dus în fața prefecturilor, era o situație explozivă. Vorbim de circa 10.000 de locuri de muncă, în orășele monoindustriale. În plus, România nu mai avea îngrășăminte, agricultorii depindeau doar de importuri. Mi s-a părut normal să compensăm o parte din creșterea de preț, mai ales că din activitatea acestor producători ne veneau circa 150 milioane euro, la buget. Vorbim de un discount de câteva milioane de euro. În septembrie, programul a fost prelungit, la solicitarea ministrului Cioloș.

-Cum?

-El a făcut o notă în guvern, arătând ce efecte pozitive are sprijinirea fabricilor de îngrășăminte: nu au crescut prețurile la îngrășăminte, nu au redus producția, au ajutat agricultorii și în final, s-a menținut prețul alimentelor.

-Nu ar trebui să ajungă și Cioloș la audieri, la Parchet?

-Nu, nu ar trebui nimeni să fie audiat, dosarul nu există! Dar, dacă vor vrea să-l audieze, aș vrea să văd ce spune Comisia Europeană, când va primi cererea! Parchetul nu are căderea să discute oportunitatea unei decizii guvernamentale, politice. Dacă se trece la anchete pentru subminarea economiei naționale, niciun ministru nu va mai lua o decizie, se oprește guvernul. Vor fugi de răspundere, vor pune pe alții să semneze. De ce să faci ceva și să vină Parchetul după 6 ani să spună că n-a mers bine treaba, deci ai subminat economia. Niciodată, în 25 de ani, Parchetul n-a anchetat așa ceva. Nici când a dispărut Flota. S-a discutat de ilegalități, nu de oportunitatea unei decizii politice. Astăzi, când discut cu Arcelor Mittal sau cu alți producători, trebuie să mă gândesc că politicile economice sunt susceptibile de a mă trimite, după alți 6 ani, în fața parchetului?

-Cât a pierdut statul, în urma deciziilor dv?

-Nimic, ba chiar a câștigat. Nu poți să mă acuzi de subminarea economiei, când în mandatul meu a crescut PIB cu 80 de miliarde de lei! Dacă se oprea producția, în trei luni pierdeam imens, pe TVA, pe CAS, aveam mii de șomeri, aveam câte un Oltchim în zeci de orașe din țară!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel