Vicepreședintele PNL Varujan Vosganian constată că Parchetul a declanșat o operațiune fără precedent, în special în mediul rural, pentru a demasca fraudele electorale, însă cele peste două sute de dosare penale deschise nu confirmă fraudarea referendumului și nu ajunge nici pe sfert la măsluirea legendară de la Ambasada României din Paris ”unde alegătorii, nici dacă erau acrobaţii de la Circul Kludsky, n-ar fi putut vota cu miile in aceeaşi secţie de votare”. ”De ce nu l-a pus Parchetul pe Teodor Baconschi să jure pe Biblie?”, se întreabă pe blogul personale, liberalul.
În opinia vicepereședintelui PNL, dacă mărturiile locuitorilor din țară, referitoare la ancheta Parchetului privind votul la referendum sunt adevărate, ”atunci avem o mare problemă pe care cei care mai au cât de cât curaj în ţara asta vor trebui să o descâlcească”.
Susținând că orice faptă de fraudă trebuie pedepsită, dacă se dovedește, Varujan Vosganian se întreabă de ce, la votul din 2009 când scorul între contracandidați era foarte strâns, contestațiile care vizau câteva zeci de mii de voturi fraudate nu au fost luate în seamă pentru că nu puteau influența rezultatul, acum, la 88% contra 11%, câteva sute de cazuri cercetate sunt subiect de mare tămbălău.
”Rezultatele cercetărilor au fost descrise cu mare pompă de gazeta de partid Evenimentul zilei. Parchetul a deschis două sute şi ceva de dosare penale. Iată, spune gazeta, dimensiunea fraudei. Fireşte că cei din corul antic se vor întrece acum să arate cu degetul către USL ca fiind instigatorul acestor voturi incorecte (mă rog, ele încă nu s-au dovedit ca atare). Aşadar, după ce au băntuit satele patriei, ca pe vremea colectivizării, procurorii s-au întors cu 260 de dosare penale. Fireşte că orice faptă de acest fel trebuie pedepsită, indiferent cine e beneficiarul voturilor multiple. Dar cât de “uriaşă” este această fraudă în raport cu cele 8,5 milioane de voturi? Ea nu ajunge nici pe sfert la măsluirea legendară de la Ambasada României din Paris unde alegătorii, nici dacă erau acrobaţii de la Circul Kludsky, n-ar fi putut vota cu miile in aceeaşi secţie de votare. Aţi uitat, stimaţi procurori, că în anul 2009, volumul fraudelor sesizate era de ordinul zecilor de mii de voturi, dar Curtea Constituţională, în înţelepciunea şi imparţialitatea ei, a respins, de plano, toate sesizările, pe motiv că fraudele nu au putut influenţa rezultatul votului? Adică, în 2009, câteva mii bune de voturi nu puteau influenţa rezultatul care, vă amintiţi, a fost de 50,3% la 49,7%, iar acum, la 88% contra 11%, câteva sute de cazuri cercetate sunt subiect de mare tămbălău!”, scrie liberalul.
Varujan Vosganian ar dori să afle un răspuns la întrebarea ”De ce nu a împânzit Parchetul şi atunci satele patriei, de ce nu l-a pus pe Teodor Baconschi să jure pe Biblie?”, și crede că ”Parlamentul trebuie să intervină neîntârziat în această speţă. Ar trebui audiate persoanele care au dat declaraţii pe posturile de televiziune şi care au istorisit despre procedurile inedite utilizate pentru a lua mărturiile votanţilor. Cred, de asemenea, că ar trebui lămurită şi chestia asta cu jucătorul de serviciu şi raportor care poate schimba deciziile plenului Curţii Constituţionale-. Eu nu ştiu ca la Parlament vreun raportor, adică şef de comisie parlamentară, ori vreun deputat care să găseşte la Palatul Parlamentului când ceilalţi colegi sunt în vacanţă, să poată schimba deciziile plenului Camerei Deputaţilor. Poate că ar trebui să ni se dea explicaţii ceva mai amănunţite, la urma urmei e vorba de destinul nostru”, apreciază Vosganian, care susține că fraudele trebuie pedepsite, dar mai înainte, ”trebuie văzut dacă votanţii aceia au făcut-o de capul lor sau au fost instigaţi şi de către cine. Dar de aici până la a invoca fraudarea alegerilor e o cale la fel de lungă precum cea dintre propaganda deşănţată şi realitate. Rezultatul anchetei peripatetice a Parchetului a confirmat, de fapt, voinţa copleşitor majoritară de demitere a lui Traian Băsescu”, conchide Varujan Vosganian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News