Scandalurile de spionaj, dar și deciziile judecătorești pun presiune pe administrația americană, pentru reforma Patriotic Act, pachetul legislativ adoptat după atentatele din 2001. Congresul Statelor Unite ar putea vota, astăzi, o propunere de lege a democraților prin care se modifică legile ”Big Brother”. NSA, agenția americană de securitate va renunța la colectarea și stocarea tuturor datelor referitoare la convorbirile telefonice, dacă propunerea trece și de Senat, anunță Der Spiegel.
Dacă noua lege va fi votată, informațiile privind numerele telefonice apelate, data și durata convorbirilor, vor fi stocate exclusiv de companiile de telefonie.
Pentru a le accesa, NSA va avea nevoie, în fiecare caz în parte, de o decizie a unei instanțe speciale (Foreign Intelligence Surveillance Special Court), care va rămâne secretă. Măsura este parte a așa numitului USA Freedom Act, prin care democrații încearcă să reformeze legile anti-terorism, adoptate după 9/11, dar în același timp să le extindă validitatea.
Republicanii se opun reformării legilor Big Brother
Președintele Obama, ministrul Justiției și directorul serviciilor secrete americane, James Clapper, sprijină reformarea legislației. În Camera Reprezentanților, noul pachet legislativ ar putea trece, notează Der Spiegel, dar în Senat republicanii pot bloca inițiaitiva.
Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a declarat că Patriotic Act este o unealtă utilă pentru a garanta securitatea Americii, iar amenințările externe nu au fost niciodată mai mari. Republicanii vor extinderea Patriotic Act, nu reforma propusă de democrați, prin Freedom Act. Republicanii cer ca meta-datele privind convorbirile telefonice să fie stocate, în continuare de NSA, nu de companiile de telefonie.
Dezbaterile, sub presiunea timpului
Totuși, subliniază Der Spiegel, situația din Senat nu este clară. Senatorul Rand Paul, un lider important al republicanilor, care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2016, ar putea susține reforma NSA.
Dezbaterile legislative au loc sub presiunea timpului, mai notează presa germană. Un tribunal din New York a decis, în urmă cu o săptămână, că stocarea în masă a datelor, de către NSA, nu este acoperită de legislația Patriot Act și ar trebui să înceteze.
Practicile NSA au declanșat reacții ale partenerilor europeni, Germania fiind nemulțumită de interceptarea convorbirilor, inclusiv ale Angelei Merkel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci