Vot în PE pentru suspendarea dreptului de veto în Consiliu. Rezoluție anti-Orban care ar putea debloca Schengen-ul

foto: Freepik
foto: Freepik

Parlamentul European (PE) va vota joi o rezoluție privind situația din Ungaria, scrie presa de la Budapesta. Semnată de reprezentanți ai cinci familii politice europene, rezoluția ar putea declanșa un proces împotriva Comisiei, la Curtea de Justiție a Uniunii, dar și anularea dreptului de veto în deciziile Consiliului European. Comisia Europeană a deblocat 10 miliarde din finanțările pentru Ungaria, după ce Viktor Orban a șantajat Consiliul European cu un veto în cazul aderării Ucrainei și Moldovei. De asemenea, Austria abuzează de dreptul de veto, blocând aderarea României la Schengen.

În propunerea de rezoluție, obținută de ziarul Nepszava, semnatarii solicită comitetului juridic al PE să stabilească modul în care Comisia Europeană (CE) a eliberat 10,2 miliarde de euro din Planul de reziliență pentru Ungaria. Intenția parlamentarilor este să o trimită pe Ursula von der Leyen la Curtea de Justiție a Uniunii, pentru că a cedat șantajului lui Viktor Orban.

Comisia Europeană a decis să deblocheze plățile către Ungaria la sfârșitul anului 2023, deoarece a evaluat că guvernul Viktor Orban a îndeplinit solicitările  de consolidare a independenței sistemului judiciar. Parlamentul European ar urma să adopte joi o poziție opusă. Rezoluția susține că nici după reformele recente sistemul judiciar din Ungaria nu este independent, deoarece măsurile adoptate nu asigură suficiente garanții împotriva influenței politice și pot fi eludate sau aplicate necorespunzător. În plus, parlamentarii consideră decizia Comisiei îngrijorătoare, deoarece observă că în Ungaria nu există încă mecanisme adecvate de control și proceduri de achiziții publice pentru a proteja bugetul UE.

Reprezentanți ai popularilor, socialiștilor, verzilor, liberalilor și Stângii europene au semnat rezoluția prin care solicită Consiliului European să declanșeze procedura invocată de Articolul 7 din Tratatul Uniunii, care suspendă dreptul de vot al Ungariei pentru încălcarea gravă a valorilor UE.

Statele membre, invitate să-i găsească rapid succesor lui Charles Michel

Parlamentul European 'condamnă ferm acțiunile prim-ministrului Ungariei, care a ignorat complet și a încălcat interesele strategice ale UE și a decis să blocheze decizia privind revizuirea bugetului pe mai mulți ani și a pachetului de ajutor pentru Ucraina", se arată în proiectul de rezoluție, care subliniază că UE în niciun caz nu ar trebui să cedeze șantajului lui Orban. Conform semnatarilor proiectului de rezoluție, este necesară o reformă a luării deciziilor pentru a opri abuzul dreptului de veto în instituții.
De asemenea, parlamentarii pun din nou sub semnul întrebării dacă guvernul Orbán va putea deține în mod credibil președinția Consiliului în 2024, deoarece nu respectă dreptul UE, valorile democratice și principiul cooperării oneste.
În același timp, statele membre sunt invitate să găsească cât mai curând posibil o soluție la problema care apare din cauza plecării premature a președintelui Consiliului European, care ar putea fi cauzată de faptul că, în lipsa unui succesor, prim-ministrul Ungariei poate ocupa temporar funcția.
În final, Parlamentul European exprimă o îngrijorare profundă cu privire la agravarea continuă a democrației în Ungaria și la deteriorarea situației statului de drept și a drepturilor fundamentale, și în special la adoptarea recentă a pachetului destinat 'protejării suveranității naționale, scrie Nepsszava, o publicație de opoziție de la Budapesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel