După un vot unanim în comisia pentru Afaceri Juridice, Parlamentul European și-a adoptat miercuri (29 martie) poziția cu privire la protecția mediului prin dreptul penal, inclusiv o definiție a ecocidului susținută de sancțiuni mai stricte.
”Acest lucru este istoric! Parlamentul European sprijină în unanimitate propunerea mea de a consacra ecocidul în legislația europeană”, a declarat europarlamentarul francez, Marie Toussaint. ”Cazurile de litigii pentru climă sau pentru drepturile naturii au contribuit la renașterea urgenței de a trata atacurile asupra ființelor vii în și prin lege”, a spus ea, potrivit Euractiv.
În textul Parlamentului definiția legală a ecocidului este inclusă în lista infracțiunilor cu termeni clar definiți.
Dacă acest nivel de ambiție al textului Parlamentului este menținut în timpul negocierilor cu țările UE și Comisia, toate statele membre vor trebui să recunoască ecocidul în legislația lor națională.
Potrivit proiectului Parlamentului, ”Statele membre se asigură că orice comportament care provoacă daune grave, fie larg răspândite, fie pe termen lung sau ireversibil, este tratat ca o infracțiune de o gravitate deosebită și sancționat ca atare în conformitate cu sistemele juridice ale statelor membre. ”
Adăugarea ecocidului în legislația UE va fi susținută și de sancțiuni – de la amenzi până la închisoare – pentru companii și persoane vinovate de infracțiuni împotriva mediului.
”Includerea definiției ecocidului în lista de infracțiuni din directiva privind infracțiunile de mediu este într-adevăr o piatră de hotar”, a spus Hafen de la EEB.
”Dacă ar fi inclus în legislația finală, ar fi un pas important înainte pentru recunoașterea ecocidului în Europa”, dând un semnal puternic comunității internaționale și un nou instrument în arsenalul procurorilor din Europa, a adăugat el.
Ultimul pas în adoptarea directivei va urma în lunile următoare în cadrul așa-numitelor discuții de trilog între Parlamentul European, Comisie și cele 27 de state membre ale UE în cadrul Consiliului UE.
Pentru grupurile ecologiste, aceasta înseamnă că politicienii și corporațiile care comit ecocid ar putea fi considerate pasibile de urmărire penală în temeiul dreptului internațional pentru dezastre de mediu cauzate, de exemplu, de scurgerile de petrol, poluarea cu plastic sau exploatarea minieră la adâncime.
”Recunoașterea ecocidului în UE ar avea numeroase efecte pozitive, nu doar creând responsabilitate la nivel de luare a deciziilor, ci și punând în aplicare o piesă de bază care să susțină, să consolideze și să îmbunătățească aderarea la legile, reglementările și cerințele de due diligence existente”, a subliniat Jojo Mehta, director al ONG-ului Stop Ecocide International.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu