Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege care permite cetățenilor să voteze în aceleași secții de votare atât pentru alegerile parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare, cât și pentru referendumuri.
Decizia are scopul de a eficientiza infrastructura electorală și de a simplifica procedurile pentru cetățeni și autorități. Cu 221 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” și 19 abțineri, plenul Camerei Deputaților a aprobat modificările legislative care vizează organizarea simultană a alegerilor și referendumurilor, eliminând astfel disfuncționalitățile care apăreau în cazul în care acestea erau programate la aceeași dată.
Proiectul prevede crearea unui mecanism prin care, atunci când au loc alegeri parlamentare, prezidențiale sau locale, să poată fi organizate și referendumuri naționale sau locale în aceeași zi, în aceleași secții de votare.
Potrivit amendamentului introdus, „în situația în care referendumul național sau local are loc la aceeași dată cu alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, alegerile prezidențiale, alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, alegătorii votează în aceleași secții, cu aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, iar prezența este consemnată pe liste electorale distincte pentru fiecare tip de scrutin”.
De asemenea, proiectul prevede că, indiferent de tipul scrutinului, pe actul de identitate al alegătorului se va aplica o singură dată ștampila „VOTAT” și data scrutinului sau un singur timbru autocolant, conform modelului aprobat.
Conform legii, procedura de organizare și desfășurare a referendumului va respecta reglementările aplicabile alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, alegerilor prezidențiale, europarlamentare sau locale, în funcție de caz. Organismele electorale constituite pentru aceste alegeri vor fi responsabile și pentru operațiunile specifice referendumului.
În ceea ce privește logistica, hârtia pentru tipărirea buletinelor de vot necesare pentru referendum va fi asigurată în conformitate cu normele deja stabilite pentru tipărirea buletinelor de vot în cadrul alegerilor. De asemenea, observatorii și jurnaliștii acreditați pentru monitorizarea alegerilor vor avea acces la observarea procesului de votare și pentru referendumuri.
Proiectul stipulează că guvernul va emite hotărâri pentru organizarea simultană a referendumului cu alegerile, aplicând în mod corespunzător toate reglementările legale aplicabile acestora.
După ce a primit raport favorabil din partea comisiilor de specialitate, proiectul a fost supus votului final în Camera Deputaților, care este forul decizional, acesta fiind deja adoptat anterior de Senat. La ședința Comisiei de administrație de luni, a participat și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pentru discuții legate de implementarea măsurilor propuse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News