Alexandru Cumpănașu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, a explicat că votul în cazul lui Gabriel Oprea de începere a urmăririi penale, așa cum a cerut DNA, nu poate fi reluat în Senat decât dacă a fost viciat fie prin fapte de corupție, fie procedurale.
”Regulamentul Senatului arată că un vot nu poate fi reluat dacă se dovedește că a fost viciat. În acest moment solicitarea unui membru al Parlamentului pentru a fi reluat un vot nu poate fi luat în considerare pentru că trebuie să dovedească respectivul că fie a fost viciat de fapte de corupție, fie procedural, fie din alte motive. Un vot, odată ce a fost dat de o decizie, un proiect de lege, nu poate fi reluat sub nicio formă decât dacă se dovedește că a fost viciat de ceva. Nu există procedură pentru reluare, decât dacă se contestă la CCR cum a fost în cazul Șova, unde lucrurile au stat diferit, pentru că s-a luat în considerare lipsa de cvorum pentru votul respectiv. În cazul Oprea, nu se poate relua procedura și singura variantă rămasă pentru a se merge mai departe cu începerea urmăririi penale este demisia din Parlament a lui Gabriel Oprea”, a spus Alexandru Cumpănașu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID), pentru DCNews.
Președintele Klaus Iohannis a spus același lucru, că nu crede că votul poate fi reluat și că Gabriel Oprea trebuie să demisioneze.
Fostul ministru de Interne este acuzat de DNA de ucidere din culpă. Procurorii au trimis Senatului cererea de efectuare a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea. Fostul ministru de Interne a fost însă protejat de votul senatorilor. După ce a susținut că-și va da demisia, Gabriel Oprea s-a răzgândit și acum partidele susțin că pot relua votul pentru a răsturna, probabil, situația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu