Votul pentru demiterea lui Băsescu, controlat de Dragnea la numărul de SMS 1855

Liviu-Dragnea
Liviu-Dragnea

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de procurorii DNA de fraudarea referendumulu. El ar fi folosit un sistem național de fraudare compus din mai multe servere, un soft şi un call-center, conceput pe trei paliere, cu ajutorul cărora s-a putut urmări evoluția votului în fiecare județ. Dragnea ar fi menținut legătura cu 14.000 de utilizatori ai sistemului USL în ziua referendumului, iar 1855 ar fi fost numărul de SMS utilizat în fraudarea votului, scrie gandul.info.

În comunicatul DNA prin care anunţă începerea urmăririi penale împotriva lui Dragnea, procurorii spun că liderul PSD a „obţinut pe căi ilicite informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare”, scrie gândul.info.

Potrivit sursei citate, la sistemul lui Dragnea s-ar fi conectat 14.000 de utilizatori prin intermediul telefoanelor mobile, din care câteva mii au trimis în timp real date despre prezenţa la vot, dar şi date despre câţi români au votat pentru sau împotriva suspendării.

Utilizatorii sistemului USL primeau indicații de la secretarul PSD cum să mărească prezenţa la secţiile de votare, însă la sistem erau conectaţi şi alţi lideri ai PSD sau PNL care urmăreau evoluţia referendumului judeţ cu judeţ. Sistemul controlat de liderul PSD avea incorporată şi o hartă interactivă care prezenta în timp real rezultatele prezenţei la vot de la fiecare secţie de vot.

Primul palier al sistemului lui Dragnea, conceput pe o structură piramidală, era constituit din cei 14.000 de utilizatori, care transmiteau două informaţii către serverele care centralizau datele: o informaţie era prezenţa la urne, iar o a doua informaţie era numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţiile de votare, fiind înregistrate peste 4.000 de mesaje de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului, deoarece nu toți utilizatorii au transmis cea de-a doua informație.

Al doilea palier al sistemului informatic era creat special pentru liderii partidului care coordonau activitatea în judeţe. Aceştia primeau informaţiile legate de prezenţa pe fiecare secţie şi despre cum s-a votat. Aceştia aveau conturi speciale cu care se logau în sistem şi puteau verifica datele sau le puteau introduce chiar ei, manual, în sistem. Totodată, liderii partidului, precum Marian Oprişan, Ecaterina Andronescu, Nicuşor Constantinescu, Relu Fenechiu, Robert Negoiţă, puteau comunica între ei prin intermediul unei secțiuni speciale.

La vârful piramidei se afla sistemul de comandă al secretarului general al PSD, Liviu Dragnea.

Dacă ministrul Educației Ecaterina Andronescu a afirmat că ea nu a folosit acest sistem, președintele CJ Constanța și prim-vicepreşedinte al PSD Constanţa a precizat că sistemul informatic a fost utilizat în întreaga țară doar pentru a monitoriza prezența la vot și nu pentru modul în care s-a votat. O astfel de monitorizare este necesară pentru a putea acționa pentru o mai bună mobilizare la vot, a mai adăugat Constantinescu, precizând că și PDL a făcut la fel. De asemenea președintele CJ Constanța l-a acuzat pe Vasile Blaga de abuz în serviciu, argumentând că acesta folosit cu ocazia altor runde de alegeri STS-ul pentru a monitoriza prezenţa la vot. "Sunt minciuni sfruntate ale poliţiei politice de tip KGB a lui Băsescu. Cum să se transmită modul în care a votat cineva? O astfel de afirmaţie aberantă trebuie şi probată. Nu s-a transmis decât prezenţa la vot. Când era Blaga ministru de Interne el coordona un astfel de sistem direct prin STS. Este mult mai grav pentru că au folosit un sistem naţional, nu unul privat. Noi am plătit aceste servicii către operatori. Ce a făcut Blaga că a folosit un sistem al statului acela este un abuz în serviciu. Nu poţi să foloseşti STS-ul pentru că tu ca PDL eşti la guvernare", a declarat Nicuşor Constantinescu, pentru gândul.

Potrivit sursei citate, ca și la alegerile locale, unde a fost pus în funcțiune acest sistem al lui Dragnea, fiecare din cei 14.000 de utilizatori se înscriau prin trimiterea unui sms la numărul 1855. Se crea astfel o bază de date cu numărul de telefon al celui care raporta datele, dar şi cu secţia din care raporta. În data de 29 august, utilizatorii primeau mesaje semnate de Liviu Dragnea unde li se aducea la cunoștință să raporteze separat prezenţa la vot în secţie şi separat numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţia în care se aflau. SMS-urile semnate de Liviu Dragnea şi primite de toţi cei 14.000 de utilizatori după închiderea urnelor ar fi sunat cam aşa "Număraţi cu atenţie şi curaj", sau, în timpul votului, „Să meargă la cetăţeni acasă. Nu trebuie să îi aştepte la urne.”

Cât despre cel de-al doilea palier, respectiv, harta interactivă, liderii judeţeni aveau acces în sistem, dar şi ei primeau indicaţii de la Liviu Dragnea. Ei ar fi primit 7 sms-uri în care, în principal erau informaţi că pe parcursul zilei vor primi date despre prezenţa la vot, că echipele PSD vor sta în secţii până la finalizarea votului, că în secţiile care au prezenţă slabă trebuie să intervină pentru a creşte procentul, că activiştii partidului nu trebuie să aştepte lumea la vot, ci ei trebuie să meargă după votanţi, iar că cei din secţii trebuie să întocmească liste cu cei care nu au mers la vot.

Astfel, palierul doi al sistemului avea acces la baza de date care avea şi hartă interactivă, unde, printr-un simplu click, liderii partidului puteau vizualiza prezenţa la vot pe judeţ, pe oraş sau chiar şi în fiecare secţie de vot, putând, de asemenea, să introducă datele privind prezenţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel