Parlamentarii britanici votează azi patru amendamente la moţiunea propusă de premierul Theresa May pentru amânarea Brexitului, după ce zilele trecute au respins atât acordul convenit de şefa executivului cu UE, cât şi varianta unui Brexit fără acord, transmit agenţiile EFE şi Reuters.
În moţiune a fost inclusă opţiunea pentru o scurtă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor votează totuşi un acord, sau pentru o amânare mai lungă dacă impasul persistă. Orice amânare trebuie însă aprobată şi de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Consiliul European.
Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a anunţat că a selectat un amendament prin care se solicită un al doilea referendum pe tema Brexitului, înaintat de un grup de deputaţi din opoziţia laburistă, de conservatori pro-UE şi din noul grup al independenţilor.
Un alt amendament care va fi supus votului cere premierului May să folosească răgazul de timp dat de amânarea Brexitului pentru a oferi parlamentului ocazia să găsească o majoritate pentru o abordare diferită.
Cel de-al treilea amendament include o clauză care menţionează că ziua de 20 martie ar trebui dedicată unei dezbateri care să iniţieze un proces ce le-ar permite deputaţilor să voteze asupra diferitelor alternative privind Brexitul.
Aceste două ultime amendamente fac parte dintr-un plan prin care un grup de parlamentari încearcă să preia controlul agendei parlamentare pe 20 martie pentru a forţa o discuţie asupra diferitelor opţiuni privind Brexitul, cu obiectivul de a se forma în Camera Comunelor o majoritate care să permită ieşirea din blocajul creat de respingerea de două ori a acordului din cauza clauzei de backstop privind frontiera nord-irlandeză, care nemulţumeşte numeroşi deputaţi britanici pentru că ea riscă să menţină pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană.
Premierul Theresa May şi-a manifestat intenţia ca tot pe 20 martie să supună pentru a treia oară votului Camerei Comunelor acordul privind Brexitul. Dar cel de-al patrulea amendament care va fi supus votului încearcă să o împiedice pe şefa executivului să mai ceară încă un vot pentru acest acord.
Adoptarea amendamentelor nu are forţă legală, însă guvernul se află sub o puternică presiune politică de a ţine cont de aceste voturi.
Vezi și: Theresa May: S-ar putea să nu mai avem deloc Brexit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News