Florian Dumitru, Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a fost invitat la emisiunea D`Economic News, de pe DC News și DC Business, unde a vorbit despre proiectul pe care vrea să îl depună în Parlament.
În cadrul emisiunii moderate de Alex Vlădescu, Florian Dumitru a vorbit despre proiectul care vizează acordarea de vouchere în valoare de 1.000 de lei din partea Guvernului pentru cei care cresc porci.
„Înțelegem că există un proiect care urmează să fie depus în Parlament. Vouchere de 1000 de lei ar urma să fie acordate de către Guvern pentru cei care cresc porci. E corect?”, a întrebat Alex Vlădescu.
„Este în dezbatere. Eu am spus-o și o repet, cu riscul de a deveni puțin antipatic: nu putem la nesfârșit să venim numai cu măsuri de coerciție!
Noi trebuie să oferim oamenilor niște alternative, pe de o parte pentru micii crescători, care în mod tradițional cresc porc, să facem niște proiecte tip din bugetul național pe care să le ducem în extravilanul localităților, să aibă norme de biosecuritate, împrejmuite cu o construcție tip, cu ventilație, cu pardoseală, cu apă curentă și, sub supravegherea medicului veterinar concesionar, să poată să crească omul acolo, la marginea comunei, 100-200 de capete de porci.
Pe de altă parte, pentru cei care vor să abandoneze creșterea porcului, să primească pe o perioadă de 5 ani de zile un voucher pe care să-l sconteze la o fermă comercială. Să-și păstreze tradiția de Crăciun, să se ducă să lase voucherul și să primească un animal în limita acelui voucher.", a spus Florian Dumitru.
Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură susține că modelul bulgar este unul bun de urmat deoarece după implementarea acestuia, în Bulgaria, a scăzut presiunea focarelor de pestă.
„Acest mecanism funcționează în Bulgaria. Aici mă refer strict la acele gospodării ale populației care sunt în raza concentrică a fermelor comerciale de 10km. Să vă spun și de ce. Acolo unde avem o fermă comercială cu 21.000 de capete, cum e cazul de la Călărași unde e focarul de pestă și au fost ucise 21.000 de capete de porci, apare un focar de pestă în gospodăria populației la 9,9 km distanță.
Practic, ferma respectivă, chiar dacă animalele din fermă sunt clinic sănătoase, până nu se stinge focarul de pestă porcină de la gospodăria populației, conform Directivei 60, nu are voie să scoată animalele din fermă și nu pot fi sacrificate cu toate că sunt clinic sănătoase.
Din punctul ăsta de vedere, bulgarii au spus în felul următor: nu obligăm pe nimeni, vă oferim alternativă ca pe timp de 5 ani de zile să venim și să susținem un animal cu care să păstrați tradiția de Ignat și atunci presiunea focarelor de pestă în Bulgaria a scăzut.
Astăzi, când discutăm cu abatoarele din România, vorbim de faptul că vin materie primă, carcasă sau animale vii din Bulgaria, porci din Bulgaria și noi stăm cu halele noastre goale.”, a spus Florian Dumitru.
În cadrul emisiunii D`Economic News, Florian Dumitru a mai spus că identificarea unei surse de finanțare pentru acest proiect este o mare provocare.
„Deci 1000 de lei pentru crescători, timp de 5 ani. De unde faceți rost de bani pentru astfel de măsură pentru că vedeți scandalul legii pensiilor unde nu s-a trecut sursa de finanțare.", a spus Alex Vlădescu.
„Asta este marea provocare pentru că este o sarcină administrativă, trebuie să recunosc, destul de însemnată pentru România. Mă îndoiesc că putem obține fonduri europene. Nu cred că putem obține pentru că este o schemă de ajutor de stat, nu e o reglementare care poate fi aplicată de fonduri europene.”, a spus Florian Dumitru la emisiunea D`Economic News, de pe DC News și DC Business.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu