Vouchere pentru energie din bani europeni. Trei măsuri în fața crizei. Valoare de 2,4 mld. euro

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Sursa: Agerpres
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Sursa: Agerpres

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a anunțat că noile măsuri care urmează a fi adăugate la capitolul Repower EU sunt în limita a 10% din bugetul alocat fiecărui stat membru, respectiv 2,4 miliarde euro în cazul României. 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a subliniat că noile măsuri urmează să fie discutate la nivelul Executivului şi în Coaliţie, pentru a decide forma sub care vor fi implementate, scrie Agerpres.

Trei măsuri de sprijin pentru gospodării și întreprinderi


"În cadrul conferinţei de presă de ieri (marţi - n. r.), la nivelul Comisiei Europene, s-au prezentat noile măsuri care urmează a fi adiţionale la capitolul Repower EU, cel pe care, în prezent, îl avem în discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene. Aceste măsuri sunt gândite din Politica de Coeziune pentru perioada de programare 2014 - 2020 - sunt în limita a 10% din bugetul alocat fiecărui stat membru, respectiv 2,4 miliarde euro, cât reprezintă cei 10% în momentul de faţă pentru Politica de Coeziune pentru perioada de programare 2014 - 2020. De asemenea, aşa cum s-a prezentat de către Comisie, sunt trei tipuri de măsuri ce urmează a fi implementate de statele membre, şi anume: sprijin pentru gospodăriile vulnerabile în perioada de criză energetică. Fac menţiunea că acest sprijin, în momentul de faţă, poate să îmbrace forma atât a compensării unei părţi din preţul plafonat la energie, dar şi forma unor vouchere, care pot fi acordate acestor gospodării considerate vulnerabile în spiritul regulamentelor Comisiei Europene", a menţionat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, a doua măsură se referă la granturile pentru capital de lucru care ar putea fi acordate întreprinderilor mici şi mijlocii - tot pentru a face faţă crizei utilităţilor publice şi creşterii preţului la energie.

"Cea de-a treia măsură este cea legată de ocupare şi creare de locuri de muncă, măsuri care sunt disponibile pentru a fi finanţate din Fondul Social European şi Fondul European de Dezvoltare Regională", a mai spus ministrul.

Şeful de la Proiecte Europene a subliniat că, în contextul României, plafonul de 10% reprezintă 2,4 miliarde euro. El a adăugat că exerciţiul financiar pentru perioada de programare 2014 - 2020 se închide pe 31 decembrie 2023.

"Este o oportunitate pe care o avem foarte bună. Mulţumim pe această cale, deoarece la solicitarea României, împreună cu alte două state membre, s-a iniţiat acest pachet de măsuri, valabil la nivelul tuturor statelor membre. Aşteptăm forma finală a Regulamentului Comisiei Europene care se va aproba de Parlamentul Uniunii Europene, iar noi, în paralel, aceste măsuri le vom discuta la nivelul Guvernului României şi al Coaliţiei, pentru a decide forma sub care vor fi implementate cele trei măsuri pe care le-am menţionat", a explicat Marcel Boloş.

Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială în valoare de 4,2 miliarde euro


De asemenea, ministrul a spus că, tot în această perioadă, sunt derulate negocierile pentru Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială.

"Este un program pe care Guvernul României l-a aprobat pentru a fi dedicat, în exclusivitate, persoanelor vârstnice, persoanelor vulnerabile, copiilor cu dizabilităţi, persoanelor cu dizabilităţi. Deci, este un program dedicat în exclusivitate persoanelor aflate în risc de sărăcie şi grupurilor vulnerabile care au nevoie de sprijin în această perioadă de criză energetică.

Programul are un buget de 4,2 miliarde euro şi, aşa cum am prezentat, o componentă importantă o avem pentru ceea ce înseamnă centrele comunitare de la nivelul comunităţilor locale, care urmează a gest gestiona voucherele de rezilienţă socială şi voucherele care asigură îmbunătăţirea condiţiilor de locuire a populaţiei", a menţionat Boloş.

4000 de lei pentru reintegrare socială

"Suma este fixă, de 4.000 de lei, şi, de asemenea, avem voucherul pentru reintegrare socială şi îmbunătăţire a calităţii vieţii, care este de natura echipamentelor electrocasnice - şi sunt cele trei echipamente electrocasnice amintite: maşină de spălat, maşină de gătit şi frigider. Acestea sunt echipamentele care intră în structura acestui voucher pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii. Aşteptăm ca programul operaţional să fie aprobat de Comisia Europeană şi, la ultima întrevedere pe care am avut-o cu domnul comisar european Schmit, am subliniat importanţa acestor categorii şi forme de sprijin pe care le avem în vedere în cadrul Programului Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială", a mai spus ministrul.

Şeful MIPE a precizat că acesta este un program cu "o componentă inovativă, profundă", valoarea programului fiind de 600 de milioane de euro.

"Îi mulţumesc pe această cale pentru sprijinul pe care ni l-a acordat şi ni-l acordă şi înţelegerea de care a dat dovadă, programul nostru fiind un program cu o componentă inovativă, profundă, care combină atât fonduri din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru a putea interveni pe componenta de infrastructură socială, cât şi fonduri din Fondul Social European pentru a putea asigura aceste servicii sociale integrate pe care le-am menţionat. Valoarea programului este de 600 de milioane de euro. Pe lângă voucherul acesta de rezilienţă socială, aşa cum l-am denumit, avem gândite şi alte tipuri de intervenţii, pentru că în aceste centre comunitare locale urmează să îşi desfăşoare activitatea un asistent medical, unul educaţional şi un asistent social, pentru ca persoanele vârstnice sau cei care sunt în nevoi să poată să aibă parte de servicii sociale inclusiv la domiciliu, încât pachetul nostru de servicii sociale să fie un pachet integrat", a afirmat Boloş.

Ministrul a menţionat că aşteaptă deciziile finale ale Comisiei Europene.

"Vă vom ţine la curent cu toate detaliile care sunt aferente celor două programe operaţionale de importanţă crucială, mai ales pentru cei care acum au nevoie de sprijin. Salut decizia Comisiei Europene de ieri, mulţumim pentru sprijinul şi, de asemenea, pentru faptul că s-a iniţiat acest pachet de măsuri la nivelul Politicii de Coeziune. Cred că atât mediul de afaceri, cât şi gospodăriile vulnerabile sunt nerăbdătoare ca să afle aceste detalii ale măsurilor pe care le vom iniţia, acestea urmând să fie discutate în detaliu la nivel de Guvern şi Coaliţie, pentru ca să le putem aplica şi să putem folosi banii care se află acum în risc de decomitere pentru interesele României", a susţinut Boloş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel