Voucherele de vacanță ar putea fi acordate în continuare. Bugetarii, obligați să facă o coplată

Voucherele de vacanță ar putea fi acordate în continuare, dar cu o condiție: beneficiarii să facă o coplată semnificativă.  

Guvernul a luat în calcul să păstreze acrodarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, în urma protestelor patronatelor din turism. Astfel s-ar putea ajunge la un compromis: voucherele vor fi în cuantum de 800 lei și vor putea fi folosite dacă utilizatorul va achita o coplată în cuantum de încă 800 lei, relatează surse ale Antena 3. Astfel se va ajunge la situația în care și beneficiarul va achita 50% din suma vacanței.

Această schimbare reprezintă o modificare semnificativă față de situația din 2024, când angajații de la stat cu salarii sub 8.000 de lei au beneficiat de vouchere în valoare de 1.600 de lei, valabile timp de un an și destinate exclusiv cheltuielilor pe teritoriul României. Decizia de a reduce valoarea acestora a stârnit reacții puternice din partea industriei turismului, care consideră măsura ca fiind dăunătoare atât sectorului economic, cât și cetățenilor.

Reacția dură din turism

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a emis un comunicat în care critică intenția inițială a Guvernului de a elimina complet voucherele de vacanță.

„În timp ce alte state investesc masiv în turism și dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, guvernul României preferă să taie fără discernământ, ignorând cu desăvârșire consecințele economice și sociale ale deciziilor sale. Este un act de nepăsare față de cetățenii români și o demonstrație clară a lipsei de viziune și responsabilitate.”

ANAT consideră că voucherele de vacanță reprezintă o investiție strategică în economie, menținând banii în țară și stimulând crearea unui climat economic sănătos. Eliminarea lor, conform organizației, „ar arunca România cu 20 de ani înspate”, anihilând progresele făcute în ultimii ani. Totodată, ANAT a lansat un apel către Guvern să reducă risipa din sectorul public, dar să nu afecteze un mecanism economic considerat vital: „Nu omorâți găina care dă ouă de aur. Nu omorâți economia și nici turismul românesc!”

Ordonanța „trenuleț” și impactul asupra bugetarilor

Așa-numita „ordonanță trenuleț”, aflată în dezbatere, aduce un set amplu de măsuri de austeritate, cu implicații semnificative asupra veniturilor bugetarilor și altor categorii de angajați. Printre prevederi se numără înghețarea pensiilor, plafonarea salariilor și indemnizațiilor, reducerea indemnizației pentru concediul medical de la 75% la 65% și scăderea sumelor alocate partidelor politice de la bugetul de stat. De asemenea, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și altor beneficii se va menține la nivelul lunii decembrie 2024.

Impactul asupra studenților nu este nici el neglijabil. Bursele sunt plafonate la nivelul din decembrie 2024, iar reducerile pentru transportul intern auto și feroviar se aplică doar pentru rutele dintre localitatea de domiciliu și cea a instituției de învățământ. Pentru învățământul preuniversitar, cuantumul minim al burselor în anul școlar 2025-2026 este stabilit la 450 lei/lună pentru bursele de merit și 300 lei/lună pentru bursele sociale sau de reziliență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel