Sonda spațială americană Voyager 1 a intrat pe o "autostradă magnetică", care o va conduce în spațiul interstelar, devenind astfel primul obiect fabricat de om care va pluti în spaţiul intersideral, potrivit oamenilor de știință de la NASA, scrie businessinsider.com.
[caption id="attachment_256945" align="aligncenter" width="637"] Sursa foto: businessinsider. com[/caption]Voyager 1 explorează o nouă regiune din sistemul nostru solar, numit "autostrada magnetică", care o va conduce în spaţiul interstelar. Sonda, lansată în 1977, se află în prezent la o distanţă de 18,5 miliarde de kilometri de Soare.
Potrivit cercetătorilor de la NASA, "autostradă magnetică" este o regiune de la marginea Sistemului Solar, care reprezintă un fel de "interfaţă" la spaţiul intersideral. Aceștia mai susțin că trecerea sondei spaţiale într-o nouă zonă a fost confirmată de o serie de factori. Astfel, vântul solar, un flux de particule încărcate electric emise de atmosfera superioară a Soarelui, formează o uriaşă „bulă” în jurul întregului sistem, denumită „heliosferă”. De asemenea, spaţiul interstelar emite raze cosmice, împiedicate să pătrundă în atmosferă de câmpul magnetic al Soarelui.
În iunie, noi date au arătat că intensitatea particulelor din interiorul heliosferei scădea, în timp ce intensitatea celor aflate în afara acesteia creştea. Această modificare a fost un semn pentru cercetători că Voyager părăsea heliosfera. Totuşi, dacă sonda s-ar fi aflat aproape de spaţiul interstelar, atunci câmpul magnetic al Soarelui i-ar fi schimbat direcţia. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, cercetătorii au concluzuionat că Voyager 1 a ajuns într-o zonă a Spaţiului neexplorată încă.Edward Stone, coordonatorul acestui proiect de la Institutul de Tehnologie din California (Caltec), a declarat: "Credem că aceasta este ultima etapă a periplului sondei Voyager 1 înainte de a intra în spaţiul interstelar. Estimările noastre arată că Voyager 1 ar putea ieşi din Sistemul Solar peste două luni sau cel mult peste doi ani", a adăugat cercetătorul.
Voyager 1 călătoreşte în spaţiu cu o viteză de 17 kilometri pe secundă, iar datele pe care ea le transmite ajung la laboratoarele NASA de pe Terra, după 16 ore şi 38 de minute.
Obiectivul final al sondei Voyager 1, precum și al sondei Voyager 2, lansate în spațiu la doar o lună diferență, era studierea planetelor din afara Sistemului Solar. Ele au survolat deja planetele Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi 48 dintre sateliţii acestora. Având la bord mesaje de întâmpinare pentru eventualele forme de viaţă extraterestră, până acum ambele sonde au transmis primele imagini exacte cu inelele planetelor Uranus şi Neptun, au descoperit 33 dintre sataliţii celor patru planete uriaşe şi au reliefat activitatea vulcanică de pe satelitul Io şi structura bizară a satelitului Europa, doi dintre sateliţii lui Jupiter.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News