Doar o mână de merișoare pe zi ar putea fi cheia pentru o inimă puternică şi sănătoasă, cred oamenii de știință.
Cercetările conduse de King's College din Londra au urmărit 45 de bărbați pe parcursul unei luni de zile şi au descoperit că 100 g de fructe de pădure, în special merişoare crude, consumate zilnic au îmbunătățit elasticitatea arterelor. Fructele de pădure, în general, pot îmbunătăți sănătatea cordului şi întăresc pereţii vaselor de sânge chiar și la persoanele cu risc cardiovascular crescut. Se crede că efectele fructelor de pădure bogate în antioxidanți asupra fluxului sanguin din artere încep să se manifeste în doar două ore de la ingerare, potrivit DailyMail.
Despre merişoare se ştie, de mult timp, că mențin inima sănătoasă prin prevenirea inflamației și protejarea celulelor deteriorate. Studiile anterioare au arătat că acestea pot ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar și pot reduce riscul de boli ale gingiilor, ulcer gastric și cancer. Medicii recomandă să mănânci merișoarele crude, mai degrabă decât să fie consumate în formă de suc, care este mai mereu plin de zahăr. Pentru cel mai recent studiu, cercetătorii conduși de King's College din Londra au ţinut sub observaţie mai mulţi bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, pe o perioadă de 30 de zile, pentru a vedea modul în care fructele le-au afectat tensiunea arterială, ritmul cardiac și arterele. Participanților li s-a administrat pudră de merișoare, echivalentul a 100 grame de merișoare proaspete pe zi, iar efectele au fost comparate cu cele ale unui grup de control care a primit un placebo. Bărbații care consumau fructele de pădure în fiecare zi au avut, la final, arterele dilatate cu 1,1% după o lună, un semn clar al îmbunătățirii fluxului sanguin. Când arterele se îngustează, poate scădea fluxul de sânge către inimă și astfel se declanşează o serie de probleme de sănătate și chiar un atac de cord. Cu toate acestea, nu au existat îmbunătățiri ale frecvenței cardiace, tensiunii arteriale, colesterolului sau zahărului din sânge.
Profesorul Christian Heiss, expert cardiovascular la Universitatea Surrey care a fost implicată în studiu, a declarat: „Descoperirile noastre oferă dovezi solide că merișoarele pot afecta în mod semnificativ sănătatea vasculară chiar și la persoanele cu risc cardiovascular scăzut. Acest studiu mai arată că metaboliții specifici prezenți în sânge după consumul de merișor sunt legați de efectele benefice”.
Cercetătorii au măsurat „dilatația mediată de flux” (FMD), care se referă la lărgirea arterelor ca urmare a creșterii fluxului sanguin. Cei care au mâncat merișoare au avut arterele lărgite cu 1,5% în decurs de două ore de la consum, comparativ cu grupul de control. Se crede că amplificarea imediată are loc pe măsură ce organismul descompune fructele și sângele devine bogat în antioxidanți. Analiza probelor de sânge și urină a arătat că 13 substanțe chimice conținute în merișoare au fost asociate cu o creștere a nivelului de febră aftoasă. Dr. Ana Rodriguez-Mateos, expert în nutriție la KCL, a spus: „Creșterile polifenolilor și metaboliților din sânge și îmbunătățirile asociate ale dilatației mediate de flux după consumul de merișoare subliniază rolul important pe care merișoarele îl pot juca în prevenirea bolilor cardiovasculare. „Faptul că aceste îmbunătățiri ale sănătății cardiovasculare au fost observate cu o cantitate de merișoare care poate fi consumată zilnic în mod rezonabil, face din merișor un fruct important în prevenirea bolilor cardiovasculare pentru publicul larg”. Studiul a fost publicat în revista Food & Function.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu