Ai vrea să rămâi în câmpul muncii și după ce ieși la pensie? Guvernul australian a găsit soluția.
La sfârșitul anului trecut, guvernul australian a majorat suma pe care o poți câștiga pentru fiecare an de muncă, înainte să apuci să ieși în pierdere cu 4.000 USD trași din pensie. Astfel, a crescut temporar așa-numitul bonus de muncă de la 7.800 USD pe an la 11.800 USD pentru a „stimula pensionarii să reintre în forța de muncă”. Asta înseamnă că pensionarii pot câștiga 227 de dolari pe săptămână din muncă fără a le fi afectată pensia, în creștere față de cei 150 de dolari cât se dădea înainte.
Se pare, însă, că regulile nu sunt aceleași și pentru seniorii încă activi în câmpul muncii din Noua Zeelandă. De fapt, dacă Australia ar adopta abordarea Noii Zeelande, am putea avea în plus 500.000 de muncitori dornici – o bună parte dintre ei plătind impozite.
Luna trecută, trezorierul australian Jim Chalmers a anunțat creșterea la 227 de dolari pe săptămână, informează Reuters. Gestil face parte dintr-un program țintit pe reintegrarea în câmpul muncii a australienilor din categoria vârstei a III-a. Dar este cu adevărat "rentabil"?
În Australia, 15,1% din populația în vârstă de 65 de ani și peste beneficiază de o formă de muncă plătită, față de 14,7% care aleg să se pensioneze cu un an mai devreme. În schimb, în Noua Zeelandă proporția tocmai a atins 26%. Da, mai mult de un sfert dintre neozeelandezii cu vârsta de 65 de ani și peste 65 de ani sunt angajați! Noua Zeelandă și-a propus să crească acest număr chiar până la 33,1% din populația cu vârste de 65 de ani și peste, atât cât are și Islanda.
Nu vei găsi răspunsul nici în Cartea Albă a Trezoreriei privind ocuparea forței de muncă (publicată în septembrie) și nici în raportul intergenerațional (publicat în august) - chiar dacă National Seniors Australia a subliniat acest lucru în depuneri.
Un lucru crucial pe care Noua Zeelandă nu îl face este... să-i enerveze pe pensionarii care lucrează! Pensionarii australieni cu muncă plătită sunt chemați pentru discuții cu Centrelink atunci când se crede că ar face prea multe ore și ar putea depăși limita de 227 de dolari, remunerația pe o săptămână.
Pensionarii care depășesc limita de 227 de dolari pe săptămână pierd jumătate din fiecare dolar în plus pe care îl câștigă printr-o reducere a pensiei. Plus taxe. Asta înseamnă că pierd 69% din ceea ce câștigă peste limita în care cota lor de impozitare este de 19% și 82,5% din rata câștigurilor impozitate la 32,5%. Și toate acestea după impulsul menit să „încurajeze pensionarii să intre în forța de muncă”.
Summitul pentru locuri de muncă de anul trecut a înființat și un grup de lucru pentru egalitatea economică a femeilor. Raportul atrage atenția asupra „ratelor descurajatoare” cu care se confruntă femeile care se întorc la muncă după concediul de creștere a copilului. Impozitele și costurile de îngrijire a copiilor depășesc mai mult de jumătate din ceea ce mamele ar fi câștigat în primele trei zile ale săptămânii de după revenirea la muncă și până la 110% din ceea ce se poate câștiga în a patra și a cincea zi. Similar cu pierderile cu care se confruntă pensionarii care încearcă să muncească – în Australia, dar nu și în Noua Zeelandă.
Regulile Australiei nu doar îi împiedică pe pensionari să-și asume ore suplimentare. Se pare că îi împiedică să presteze muncă plătită.. de tot!
În iunie anul acesta, 2,6 milioane de australieni beneficiau de pensie pe criteriul vârstei legale de pensionare. Doar 83.925 au raportat venituri din muncă, adică doar 3,2%. Ceea ce este diferit la Noua Zeelandă este că pensionarii de aici nu sunt penalizați dacă lucrează, ci au doar grija impozitului pe venit.
În Noua Zeelandă, pensia de vârstă este plătită tuturor celor care au vârsta de pensionare. Nu există un test de venit sau un test de active. Îl primești pentru că ești cetățean sau rezident permanent. Dacă aceeași proporție de seniori australieni ar alege să lucreze ca și neozeelandezii – o jumătate de milion de australieni în vârstă ar putea activa în domenii precum predarea, unde sunt 15.500 de posturi vacante, dar și ca asistenți sociali, unde sunt 68.100 de posturi vacante.
Ar costa mai puțin dacă s-ar desființa concesiunea fiscală specială pentru vârstnici și pensionari, cunoscută sub numele de compensare fiscală pentru seniori și pensionari. În Noua Zeelandă, cetățenii în vârstă se confruntă cu aceleași rate de impozitare ca toți ceilalți. Și ar costa și mai puțin pe măsură ce mai mulți pensionari ar câștiga salarii și ar plăti impozitul pe venit.
Calculele pregătite pentru National Seniors Australia de Deloitte sugerează că, după un anumit punct, schimbarea va fi una pozitivă pentru venituri - de fapt, stimulând trezoreriile federale - deoarece veniturile suplimentare din impozitul pe venit au depășit costul pensiilor suplimentare. Acest lucru s-ar întâmpla nu numai pentru că au fost angajați mai mulți australieni în vârstă, ci și pentru că australieni mai în vârstă au fost angajați în mod legitim
National Seniors își numește campania „Lasă pensionarii să lucreze!”. La sfârșitul lunii martie, erau în circulație 18 bancnote australiene de 100 USD pentru fiecare rezident australian, o proporție uimitor de mare, având în vedere că utilizarea numerarului pentru tranzacții se prăbușește. În Noua Zeelandă, la sfârșitul lunii martie, existau doar cinci bancnote de 100 USD în circulație pentru fiecare rezident din Noua Zeelandă. Poate fi doar o coincidență. Dar Noua Zeelandă face, oarecum, viața mai ușoară pensionarilor prin faptul că le facilitează să lucreze în mod legitim, mai degrabă decât să rămână acasă sau să accepte bani în mână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu