Știm cu toții cât de greu este să cumperi astăzi un apartament sau un teren.
Achiziționarea unui imobil este un proces complex, care necesită o atenție deosebită la detalii și o bună cunoaștere a documentației necesare. Fie că este vorba de un teren sau de un imobil cu construcție, cumpărătorul trebuie să se asigure că toate actele sunt în regulă pentru a evita problemele ulterioare. În acest articol, vom discuta despre documentele esențiale pe care trebuie să le obțineți de la vânzător și despre importanța verificării acestora.
Cumpărătorul trebuie neapărat să obțină de la vânzător, cel puțin următoarele documente: Copii după actele de proprietate, schițe cadastrale, plan de situație (mai ales dacă parcela ce se vinde provine dintr-o dezmembrare), încheierea de intabulare sau extras CF și un certificat de urbanism (de informare). Dacă nu se vinde un teren, ci un teren cu construcție, este obligatoriu să analizați certificatul de urbanism (pentru obținere autorizației de construire), autorizația de construire cu avizele și toată documentația prealabilă și procesul verbal de recepție.
Este foarte important să se analizeze cu atenție autorizația de construire, procesul verbal de recepție și situația reală a imobilului pentru că nu de multe ori se întâmplă ca acestea să nu corespundă realității, situație care poate conduce inclusiv la aplicarea de sancțiuni contravenționale cumpărătorului în baza Legii nr. 50/1991 pentru lucrări neexecutate de acesta.
Acestea atestă faptul că vânzătorul este proprietarul de drept al terenului și că are dreptul legal de a-l vinde. Este important să verificați autenticitatea acestor documente pentru a evita situații în care imobilul este vândut de o persoană care nu are dreptul legal de a face acest lucru.
Schițele cadastrale oferă o reprezentare exactă a terenului, inclusiv dimensiunile și amplasarea sa.
Aceste documente confirmă că terenul este înscris în cartea funciară și că nu există sarcini sau ipoteci asupra lui. Este esențial să verificați acest aspect pentru a vă asigura că terenul este liber de orice obligații legale care ar putea împiedica transferul dreptului de proprietate.
Acest document vă oferă informații despre regimul juridic, economic și tehnic al terenului. Certificatul de urbanism vă arată ce tipuri de construcții sunt permise pe acel teren, reglementările de zonare și alte aspecte relevante. Este un element esențial pentru a vă asigura că puteți folosi terenul în conformitate cu planurile dvs.
Achiziționarea unui imobil este o investiție majoră, iar verificarea documentelor esențiale este un pas critic pentru a vă asigura că tranzacția se desfășoară fără probleme. Nu subestimați importanța analizei atente a actelor și, dacă este necesar, apelați la un specialist (avocat, notar, expert cadastral) pentru a vă asigura că toate documentele sunt în ordine și că nu există riscuri ascunse. Astfel, veți putea face o achiziție sigură și în cunoștință de cauză.
DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu