Crăciunul se apropie și visăm la troiene de zăapadă ca-n povești. Iată cum va fi vremea pe 25 decembrie...
Zilele care au rămas până la Crăciun, dar şi sărbătoarea propriu-zisă vor fi marcate de o încălzire a vremii, spun meteorologii. Dacă zilele acestea precipitaţiile lipsesc, în a doua parte a săptămânii se aşteaptă mai ales ploi, pe fondul temperaturilor pozitive.
"Treptat, vremea se încălzeşte. Încălzirea se va resimţi mai întâi la valorile diurne, apoi, treptat, spre finalul săptămânii şi la temperaturile din timpul nopţilor, pentru că acestea vor deveni pozitive în mare parte din ţară şi chiar şi în zona montană vor urca considerabil până spre 0 grade. Pe de altă parte, deocamdată este o perioadă de câteva zile fără precipitaţii.
În a doua jumătate a săptămânii, chiar începând de joi, şi mă refer şi la perioada Crăciunului, creşte probabilitatea pentru precipitaţii, desigur mai ales sub formă de ploaie, având în vedere că şi temperaturile sunt foarte ridicate, iar ploile vor fi prezente mai ales în partea de vest, nord-vest şi de centru a ţării, şi doar pe arii restrânse în restul teritoriului", a spus Oana Păduraru, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, scrie Rador.
Din datele pe care le au până acum, meteorologii spun că sfârşitul săptămânii va aduce în sudul ţării chiar şi temperaturi de 12-14 grade.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
Până în jurul datei de 10 decembrie, temperatura aerului va avea tendința de creștere semnificativă de la medii ale maximelor de 8 grade, spre medii de 12...13 grade și ale minimelor, de la 4 grade, până la 6...7 grade, valori cu mult mai ridicate față de mediile multianuale. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 5...6 grade, iar a celor nocturne în jurul a 0 grade, medii ce se vor menține în general până la sfârșitul intervalului.
Probabilitatea de precipitații se va menține în general ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în data de 8 decembrie, în intervalul 10-12 decembrie și după 14 decembrie.
CRIŞANA
În prima săptămână din interval, valorile termice vor fi în creștere și vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Media maximelor va urca de la 8...9 grade, spre 12...13 grade, iar cea a minimelor, de la 2...3 grade, până la 6...7 grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 4 grade, iar a celor nocturne la -2...-1 grad, iar până la sfârșitul intervalului variațiile vor fi nesemnificative.
Probabilitatea de precipitații se va menține în general ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în data de 8 decembrie, în intervalul 10-12 decembrie și după 14 decembrie.
TRANSILVANIA
Până în jurul datei de 10 decembrie valorile termice, îndeosebi cele diurne, vor fi în creștere de la medii ale maximelor de 5 grade, spre medii de 12...13 grade și ale minimelor, de la 0 grade, până la 4 grade, valori cu mult mai ridicate față de mediile multianuale. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 4...5 grade, iar a celor nocturne în jurul a -2 grade, medii ce se vor menține în general până la sfârșitul intervalului.
Vor fi precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în 8 decembrie, în jurul datelor de 12 și 15 decembrie.
MARAMUREŞ
Până spre sfârșitul primei săptămâni, temperatura aerului va avea tendința de creștere de la medii ale maximelor de 6 grade, spre medii de 10...11 grade și ale minimelor, de la 0 grade, până la 5...6 grade, valori cu mult mai ridicate față de mediile specifice perioadei. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire, mai accentuată până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge spre 4 grade, iar a celor nocturne de -2...-1 grad, medii ce se vor menține în general până la sfârșitul intervalului.
Probabilitatea de precipitații se va menține în general ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în data de 8 decembrie, în intervalul 10-12 decembrie și după data de 15 decembrie.
MOLDOVA
În prima săptămână din interval, valorile termice vor fi în creștere și vor ajunge să caracterizeze o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Media maximelor va urca de la 1...2 grade, spre 10...11 grade, iar cea a minimelor, de la -2...-1 grad, până la 4...5 grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 13 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 5 grade, iar a celor nocturne la -2...-1 grad, iar până la sfârșitul intervalului variațiile vor fi nesemnificative.
Vor fi condiții de precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în jurul datelor de 12 și 15 decembrie.
DOBROGEA
În prima jumătatea a intervalului, valorile termice vor fi în creștere și vor ajunge să caracterizeze o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Media maximelor va crește de la 6...7 grade, spre 14 grade, iar cea a minimelor, de la 3 grade, până la 8...9 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, vremea va intra într-un proces de răcire și până în data de 13 decembrie media valorilor diurne va ajunge la 8 grade, iar a celor nocturne la 3...4 grade, iar până la sfârșitul intervalului variațiile vor fi nesemnificative.
Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere mai ales în a doua jumătate a intervalului
MUNTENIA
Până în data de 11 decembrie, valorile termice vor fi în creștere și vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Media maximelor va crește de la 4...5 grade, spre 12...13 grade, iar cea a minimelor, de la 1...2 grade, până la 5...6 grade. În a doua jumătate a intervalului, vremea va intra într-un proces de răcire și până în data de 13 decembrie media valorilor diurne va ajunge la 7...8 grade, iar a celor nocturne la 0...1 grad, iar până la sfârșitul intervalului variațiile vor fi nesemnificative.
Vor fi condiții de precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în jurul datelor de 12 și 15 decembrie
OLTENIA
Valorile termice vor crește în prima săptămână din interval și vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Media regională a maximelor va urca de la 5...6 grade, spre 11 grade, iar cea a minimelor, de la 2...3 grade, până la 5...6 grade. În a doua jumătate a intervalului, vremea se va răci și până în data de 13 decembrie media valorilor diurne va ajunge la 7...8 grade, iar a celor nocturne la -1...0 grade, iar până la sfârșitul intervalului variațiile vor fi nesemnificative. Vor fi precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în perioada 10-12 decembrie și după data de 14 decembrie.
LA MUNTE
Până spre sfârșitul primei săptămâni, temperatura aerului va avea tendința de creștere de la medii ale maximelor de 0...1 grad, spre medii de 5...6 grade și ale minimelor, de la -3 grade, până la 1...2 grade, valori cu mult mai ridicate față de mediile specifice perioadei. În a doua săptămână, vremea va intra într-un proces de răcire, mai accentuată până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge spre -2...0 grade, iar a celor nocturne de -6...-5 grade, medii ce se vor menține în general până la sfârșitul intervalului.
Probabilitatea de precipitații se va menține în general ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în a doua jumătate din interval.
Săptămâna 19.12.2022 – 26.12.2022
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea nordvestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Săptămâna 26.12.2022 – 02.01.2023
Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Săptămâna 02.01.2023 – 09.01.2023
Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci