Vremea: După ciclonul care vine pe Marea Neagră, urmează o încălzire semnificativă. Directorul ANM anunță o lună mai cu temperaturi de vară

foto pexels
foto pexels

Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat cum va fi vremea în aceste zile, dar și-n luna mai. 

Un ciclon vine pe Marea Neagră. ANM a emis Cod Galben. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 22:00 și este valabilă până miercuri, la ora 18:00. Se anunță ploi însemnate cantitativ: ”În intervalul menționat în Dobrogea și sud-estul Munteniei vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă și, mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp” avertizează ANM. 

În același timp, a fost emisă o informare meteo de ploi moderate cantitativ și intensificări ale vântului pentru intervalul 18 aprilie, ora 18 - 20 aprilie, ora 20. ”În intervalul menționat local și temporar va ploua în centrul, sudul și estul țării. Se vor acumula cantități de apă de 10...15 l/mp îndeosebi în zonele de deal și de munte. Pe arii restrânse mai ales pe parcursul zilei de joi (20 aprilie) vor fi descărcări electrice și grindină. În Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, la altitudini de peste 1700 m vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea unele intensificări în estul și sud-estul teritoriului, precum și în zona montană înaltă, în general cu viteze de 45...55 km/h” a anunțat ANM. 

Luna mai vine cu temperaturi de vară

Elena Mateescu, directorul ANM, a intervenit la Antena 3, unde a spus că ”atenționarea meteorologică de Cod Galben, care rămâne în vigoare până mâine după-amiază la ora 18:00 și vizează partea de sud-est a țării pentru că-n Dobrogea și sud-estul Munteniei vorbim despre cantități de precipitații care, prin acumulare, în aceste ore, pot depăși 25 - 30 de l/mp, izolat peste 40 de l/mp, în condițiile în care zona Dobrogei este una secetoasă și-n mod obișnuit, pentru luna aprilie, cantitățile se apropie de 45 - 50 l/mp. Până joi seară, la ora 20:00, în centru, sud și est, cantitățile de apă pot cumula 10 - 15 l/mp, în special în zonele de deal și de munte”. La altitudini mari, se anunță lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla puternic, conform acesteia, mai ales în est și-n sud-est, dar și-n zona montană înaltă, cu viteze de 45 - 55 de km/h. ”Din punct de vedere termic, până sâmbătă se vor apropia de normalul perioadei, între 12 și 20 de grade, inclusiv în Capitală, până la 17 grade, pentru ca săptămâna viitoare să aducă temperaturi medii peste normalul perioadei. Pentru ziua de 1 Mai, vor fi 18 - 22 grade, iar în Capitală 18 - 20 de grade”. 

Cu privire la vremea din luna mai, media temperaturilor urmează să crească semnificativ, cu 5 grade. ”În luna mai, am putea vorbi de temperaturi care caracterizează o zi de vară, cu posibilitatea să consemnăm zile în care să avem valori, la nivelul maximelor, apropiate de 25 de grade sau chiar peste” a anunțat Elena Mateescu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel