Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în zilele ce urmează.
Elena Mateescu, directorul general al ANM, spune că în zilele următoare vor vorbi despre o vreme a extremelor meteorologice.
"Vorbim despre o vreme a extremelor meteorologice, având în vedere actualizările meteorologice actualizate astăzi de Administrația Națională de Meteorologie. Pe de o parte vorbim despre fenomene de instabilitate atmosferică, astăzi în Transilvania, în zona de munte, dar și cea mai mare parte a Moldovei, nordul Munteniei, acolo unde vorbim de averse torențiale, însoțite de intensificări ale vântului, vorbim de rafale în general între 50-60 de kilometri pe oră și cantități de apă care pot depăși 15-25 de litri pe metru pătrat, izolat peste 30-40 de litri pe metru pătrat. Nu excludem ca și în celelalte zone să avem la nivel local manifestări de instabilitate atmosferică.
VEZI ȘI: Vremea în septembrie. Anunțul făcut de Elena Mateescu. Unde scad temperaturile și unde plouă
Iar din punctul de vedere al valului de căldură vorbim astăzi pentru Crișana, nordul Banatului, sudul Olteniei, sud-vestul și centrul Munteniei, acolo unde temperaturile vor caracteriza în continuare o vreme caniculară, 34-35 de grade, iar mâine persistența valului de căldură va fi în special de interes pentru nordul Bantului și în Crișana, unde valorile de temperaturi la nivelul maximelor, de asemenea, se vor încadra între 34 până la 35 de grade. Și chiar dacă după ziua de joi, sfârșitul de săptămână va aduce, mai ales vineri și sâmbătă, temperaturi în ușoară scădere, cu valori între 25 până la 34 de grade, prima zi a debutului toamnei 2024 va aduce din nou temperaturi caniculare, valori egale sau mai mari de 35 de grade și vom vorbi din nou despre caniculă, în special în partea de sud și vest a țării", a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.
Zilele trecute, Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a vorbit despre vremea din septembrie, lună despre care a spus că tinde să devină ultima lună de vară.
”Luna septembrie pare a aduce și ea temperaturi mai ridicate decât normalul și în acest context nu este exclus să mai avem perioade cu caniculă, mai ales în partea de sud și de vest a țării”, a mai spus oficialul ANM.
Întrebat ce reprezintă ”mai ridicat decât normalul”, Florinela Georgescu a explicat că ”ultimii ani ne-au arătat că luna septembrie tinde a deveni, de fapt, ultima lună de vară. Foarte cald în luna septembrie poate însemna zile cu maxime care să depășească 35 de grade.
Acum, problema este, așa cum s-a întâmplat în luna august, nu atât valorile în sine ale temperaturii, cât durata cu temperaturi foarte ridicate. Pentru că luna august a fost una aproape în totalitate cu temperaturi în jurul sau peste 35 de grade în multe zone ale țării. Și dacă vom continua cu luna septembrie care să aibă perioade cu maxime de 30-35 de grade, frecvent, sigur că și luna septembrie a acestui an poate să fie una mai degrabă de sfârșit de vară”, a spus Florinela Georgescu. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu