Temperatura maximă absolută înregistrată în România în luna iulie a fost raportată la Calafat, în timp ce temperatura minimă lunară a fost înregistrată pe vârful Omu.
La Calafat în 2007 s-au înregistrat 44,3 grade, iar pe vârful OMU, în 1933, minus opt grade. În privinţa ploilor, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii este 519,1 litri/metru pătrat (mp) şi a fost înregistrată la Stâna de Vale în anul 1980, în timp ce în anul 1989 a fost consemnată cea mai secetoasă lună iulie, cu o cantitate lunară de precipitaţii de numai 30,8 litri/mp.
Luna iulie, reprezentativă pentru sezonul estival, este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei şi, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African.
Ca o consecinţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere între 1 şi 3 grade Celsius faţă de luna iunie', susţin meteorologii ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu