EXCLUSIV  Vine toamna! Vremea în septembrie 2022. Gabriela Băncilă (ANM): Vor fi diferențe de cel puțin 10 grade Celsius

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Gabriela Băncilă, director ANM, a spus cum va fi vremea în luna septembrie.

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în luna septembrie:

„În fiecare dintre cele patru săptămâni care acoperă mare parte din luna septembrie, temperaturile, în medie, sunt apropiate de normă sau ușor peste normă. O vreme destul de agreabilă din punct de vedere termic. Dacă este să privim la hărțile cu diferența cantității de precipitații normale pentru săptămâna respectivă și ceea ce se estimează, vedem că predomină acele nuanțe de verde, mergând în unele săptămâni, în anumite zone, spre o intensitate foarte mare a acestor nuanțe, semn al faptului că acele cantități de precipitații vor fi peste medie.

Putem să ne pregătim, mai ales pentru zonele de munte, de drumeții, pe un regim termic agreabil pentru luna septembrie, cu plusuri și minusuri, dar ar trebui să avem la îndemână și ceva de ploaie și, pe de altă parte, să urmărim și informațiile meteorologice.

Este suficient să ne uităm la această săptămână, unde sunt câteva zile în care, în anumite zone din țară, cum este SE-ul țării, este foarte cald și sunt precipitații foarte puține, iar în a doua parte a săptămânii să avem zile cu vreme foarte instabilă, cu furtuni și cantități mari de precipitații punctiform. Media o să pondereze, o să niveleze aceste extreme.

Pe de o parte vor fi temperaturile foarte ridicate, iar pe de altă parte vor fi valorile de 23-25 grade Celsius. Adică, în decurs de o săptămână vom vorbi despre diferențe de cel puțin 10 grade între temperaturile de la începutul săptămânii și cele care se vor înregistra în a doua parte, pe un fond termic mai ploios“, a spus Gabriela Băncilă.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Bani în PNRR pentru împădurire. Gabriela Băncilă (ANM): Ministrul Mediului s-a implicat în a identifica zonele afectate

Mai mergem la mare în septembrie?

„Ar fi de mers mai mult la munte decât la mare“, a punctat Val Vâlcu.

„Sincer, eu aș merge și la mare, pentru că temperaturi de 27-28 de grade în aer acum și ulterior de 23-24 de grade, mi se pare că reprezintă o vreme foarte plăcută din punctul acesta de vedere. Nici nu o să plouă de dimineață până seara, nu vorbim de acele ploi de toamnă.

Temperatura apei mării se menține încă ridicată. În medie, temperatura cea mai ridicată a suprafețelor oceanice se înregistrează în august, pentru că apa are o inerție termică mai mare și, prin urmare, în septembrie, în prima jumătate a lunii, până apare o răcire bruscă, să înregistrăm temperaturi în apă mai ridicate decât în luna iunie.

În general, zona litoralului este caracterizată prin mișcări descendente ale aerului și de aceea este acea fâșie litorală de 20-25 de kilometri unde regimul precipitațiilor este diferit de zona continentală. În Deltă, suprafața este ceva mai mare“, a mai spus Gabriela Băncilă.

Youtube video image

România va avea radare performante prin care vor fi detectate tornadele

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat că România va beneficia, în curând, de instrumente radare atât de performante încât vor putea detecta tornadele care apar de obicei în sudul și sud-estul țării:

„Construcția Centrului de Agrometeorologie este din Programul Operațional Infrastructură Mare, este vorba despre proiectul Inframeteo, un proiect în valoare de aproximativ 49 de milioane de euro, care are 7 obiective principale, cel de-al șaptelea obiectiv fiind de înființare a centrului Agrometeorologic European, obiectiv care odată realizat va duce la construcția clădirii respective, la dotarea acesteia, crearea infrastructurii pentru aceste centru european și, ulterior, operaționalizarea sa.

Ne aflăm cu procedura de achiziție într-o fază avansată pentru că acest exercițiu de finanțare presupune încheierea tuturor activităților la sfârșitul anului 2023. Celelalte 6 obiective vizează elemente fundamentale din activitatea oricărui serviciu național de meteorologie. Primul obiectiv este cel care are ca rezultat modernizarea rețelei radar naționale. Avem două radare din 1998, iar celelalte din 2000-2002. Sunt uzate fizic și moral, sunt niște instrumente de măsură care funcționează la temperaturi foarte ridicate vara cu un necesar foarte important de răcire. 365 de zile pe an, din 2002 și până în prezent, cu perioade de întrerupere din cauza unor probleme mecanice. Vor fi instalate alte 7 radare noi, moderne, cu dublă polarizare (...)“, a spus Gabriela Băncilă, director ANM (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel