Jumătate din țară este sub alertă meteo în weekend.
Publicitate
Iată avertizarea meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie:
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 24 august
Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic ridicat
Zone afectate: Crișana, sud-vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală
Valul de căldură va persista și se va extinde. În Crișana, Banat, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, nordul și estul Munteniei și în Dobrogea continentală va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34...36 de grade.
Notă: în următoarele zile valul de căldură se va extinde în aproape toată țara.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 24 august
Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București
Valul de căldură va persista pentru a douăsprezecea zi consecutiv. În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în municipiul București va fi caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 36...38 de grade.
”Până la finalul lunii, cu siguranță vom vorbi în continuare de un val de căldură persistent, având în vedere regimul de temperaturi de peste 35-37 de grade, posibil peste 38 de grade, mai ales în partea de vest, sud a țării”, spunea Elena Mateescu, director ANM.
„Și debutul primei luni din toamna 2024 rămâne cu un semnal în ceea ce ar însemna o probabilitate foarte ridicată ca să fie un debut de toamnă mai cald, având în vedere estimările până în data de 16 septembrie. Dispunem de date până la acest moment, astfel încât cel puțin prima decadă a lunii septembrie să fie una mai caldă decât în mod obișnuit până atunci.
Finalul verii 2024 va fi caracterizat în continuare de o vreme deosebit de caldă, având în vedere persistența valului de căldură și disconfortul termic deosebit de accentuat.
Temperaturile rămân în continuare ridicate, cel puțin pentru partea de vest și sud a țării, acolo unde se vor situa frecvent la peste 35 - 37°C. Și dacă mâine contăm pe valori de 31 - 37° la scara întregii țări, joi va fi o ușoară scădere a valorilor de temperaturi, în special în Maramureș, estul Transilvaniei și nordul Moldovei. Doar în Muntenia și în vestul Dobrogei posibil 37-38°C.
Vineri de asemenea cel mult 28 - 34° în cea mai mare parte a țării. Mai ridicate valori de temperaturi în Muntenia, sudul Olteniei și al Moldovei, dar și în vestul Dobrogei, între 35-37°C.
De sâmbătă, temperaturile vor crește din nou și vom vorbi din nou de valori de 30-38°C. Vorbim însă și de fenomene de instabilitate miercuri și joi, mai ales în zona montană și în zonele de deal, la nivel local și în zonele centrale, vestice, nordice ale țării, unde aversele vor putea cumula valori de 15-25l/m², izolat peste 30-35l/m², vijelii și posibil căderi de grindină”, mai preciza Elena Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu