Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit prognoza meteo pentru acest sfârșit de săptămână.
"Vorbim de temperaturi care, la scara întregii țări, începând de mâine, se vor situa între 20 până la 28 de grade, la fel şi sâmbătă - 21-17 de grade.
Începutul săptămânii viitoare va fi caracterizat de valori cuprinse între 20-27 de grade, ceea ce înseamnă valori termice apropiate de normele perioadei. Vorbim însă şi de posibilitatea să mai avem fenomene de instabilitate atmosferică, caracterizate prin averse, descărcări electrice pe parcursul după-amiezilor.
Mâine, în zona de munte şi local în partea de vest, sud şi centru a țării, izolat vor fi şi condiţii de grindină şi cantităţi de apă mai însemnate - 15-20 de l/mp. În timpul averselor, intensificările de vânt pot înregistra viteze de 40-60 de km/h.
Chiar şi la sfârşitul săptămânii, local, mai ales în zonele montane şi submontane, va exista o probabilitate, de asemenea, mai mare în partea de sud a ţării, să mai avem înnorări temporar accentuate şi, de altfel aceste fenomene să fie de interes până la sfârşitul acestei primăveri", a spus Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
Citește și:
România va fi lovită de ciclonul din Italia? Expertul climatolog Roxana Bojariu: Am fost şi de data asta feriţi!
Invitată la emisiunea "Apel matinal" la Radio România Actualități, realizată de Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu, Roxana Bojariu, expert climatolog, a vorbit despre fenomenul meteorologic El Nino.
"E vorba de un ciclu şi El Nino, faza pozitivă a acestui ciclu, în care temperaturi mai mari decât în mod normal apar pe suprafeţe mari din Pacificul tropical. Dar până de curând, ultimii trei ani am avut faza opusă, La Nino, adică temperaturi mai scăzute decât în mod obişnuit pe mare parte din zona Pacificului tropical. Chiar şi cu acele temperaturi mai scăzute, totuşi, ultimii ani şi ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi din toate înregistrările. E o sursă naturală de variabilitate climatică, acest ciclu. Şi, deşi apar fazele acestea opuse, ele nu se derulează pe perioade fixe în, ci între doi şi şapte ani. Acum, într-adevăr, suntem pe cale de a trece pe fază pozitivă. Adică cu o sursă naturală, de data asta suplimentară de căldură, în sistemul climatic. Influenţele sunt dincolo de zona Pacificului tropical, evident că acolo sunt cele mai mari.
De exemplu, dacă am avut inundaţii, în cazul anilor La Nino în Australia, Australia de Est, mai ales. Acum, vom avea acolo, dacă se declanşează şi aş zice faza matură El Nino, vom avea secete. Vă aduceţi aminte, am avut secete foarte mari, care au dus inclusiv la acele incendii de proporţii apocaliptice din Australia. Sunt efecte şi în Africa de Sud, în Cornul Africii, acolo unde au fost ani de secetă, El Nino ar putea să aducă precipitaţii, influenţe asupra musonului. În Europa însă, influenţele El Nino - La Nino nu sunt foarte puternice. Există o influenţă El Nino dacă ai fază matură în iarnă. Pentru a doua parte a iernii sunt favorizate anumite episoade cu condiţii mai severe, dar limitate în timp", a povestit Roxana Bojariu, conform Rador. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News