ANM a transmis o nouă prognoză pe patru săptămâni, actualizată. Se anunţă ploi peste normalul acestei perioade.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nord- vestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni, iar în rest va fi deficitar.
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sud-estice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sud-estice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile vestice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
"Adevărul e că luna mai și iunie sunt cele mai instabile luni, climatic vorbind. În mod normal, mari cantități de precipitații sunt în lunile mai și iunie, atunci când debutează sezonul cald cu temperaturi mari, dar avem și precipitații care sunt în măsură să realimenteze astfel de sisteme de convecție, cu nori care se dezvoltă, mai ales după amiaza, când căldura evaporă apa din solul îmbibat și atunci se formează acei nori de furtună care dau precipitații intense și intensificări de vânt, și se poate ajunge la episoade de grindină și chiar, în caz extrem, la tornade.
Deci, într-un fel, e ceva normal să avem instabilități mai ales în aceste două luni, la început de vară, dar într-adevăr, intensitatea acestor instabilități este acum foarte mare dacă le comparăm cu cele de acum mai multe decenii în urmă, și putem spune că aici este influența încălzirii globale", a declarat Roxana Bojariu. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News