ANM a dat prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar și ușor mai coborâte în
extremitatea de nord-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor normale.
Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice.
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice, nord-vestice și la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest, centru și la munte.
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.
Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie.
„Va mai fi cald, o vreme mai caldă decât în mod obișnuit și în următoarea perioadă, chiar și mâine (n.r. marți, 22 noiembrie), mai ales în partea de sud-est a țării valori de peste 15 grade Celsius. (...) În debutul lunii decembrie, așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales în săptămâna 28 noiembrie - 5 decembrie, adică și perioada cu minivacanța de 1 decembrie, temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit
Avem informații până în jurul datei de 19 decembrie, cu siguranță pe măsură ce ne apropiem, cel puțin în jurul datei de 15 decembrie, vom putea să estimăm ce se întâmplă în preajma sărbătorilor și a trecerii dintre ani. La acest moment, după 12 decembrie ne așteptăm ca luna decembrie să intre într-un normal al valorilor de temperaturi și, de asemenea, din punctul de vedere al cantităților de precipitații”, a spus Elena Mateescu într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.
Gabriela Băncilă avertizează că anul agricol 2021-2022 a fost unul dintre cei mai secetoși din istorie. Aceasta a vorbit și despre lipsa precipitațiilor din vara acestui an și efectele asupra culturilor agricole. VEZI AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci