Un raport Berkeley Earth face publice datele privind temperaturile înregistrate în ultimii ani.
Ultimii patru ani au fost cei mai călduroşi din epoca industrială, 2018 situându-se pe locul al patrulea în acest clasament, potrivit unui raport publicat joi de grupul american de cercetare Berkeley Earth, citat vineri de AFP. Temperatura medie globală a fost cu 1,16 grade Celsius mai ridicată în comparaţie cu valorile medii înregistrate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, perioadă care marchează începutul industrializării Europei, estimează analiştii.
'Temperatura medie globală în 2018 a fost mai scăzută faţă de cele din 2015, 2016 şi 2017, însă mai ridicată în comparaţie cu fiecare an observat înainte de 2015', indică raportul întocmit de Berkeley Earth. '2016 rămâne cel mai fierbinte an din perioada observaţiilor realizate în istoria meteorologiei', continuă acelaşi grup de cercetare independent, potrivit căruia tendinţa generală se menţine în concordanţă cu 'o încălzire mondială pe termen lung'. Datele provin de la 20.000 de staţii meteorologice, precizează Berkeley Earth.
Citește și: Balenele albastre și krill-ul, noi informații. Studiu de amploare
Guvernul american realizează de obicei o analiză similară, însă închiderea parţială a administraţiilor federale, din decembrie, a împiedicat pentru moment această activitate, notează AFP. Un alt grup de cercetători, Copernicus Climate Change Service (Serviciul Copernicus al Uniunii Europene privind schimbările climatice, n.r.), a publicat pe 7 ianuarie o analiză similară, confirmând că ultimii patru ani au fost cei mai călduroşi din istoria înregistrărilor meteorologice. Potrivit Copernicus Climate Change Service, temperatura medie înregistrată la suprafaţa Pământului în 2018 a fost de 14,7 grade Celsius, cu 0,2 grade Celsius sub nivelul celei din 2016, cel mai călduros an înregistrat în istoria meteorologiei moderne.
Temperaturile din 2016 au fost amplificate de un eveniment El Nino, care a încalzit suprafata Oceanului Pacific. Prin Acordul de la Paris din 2015, aproape 200 de state s-au angajat să limiteze creşterea temperaturii la +2°C faţă de era preindustrială şi, în situaţia ideală, la +1,5°C.
Citește și: Temperaturile oceanelor, veste alarmantă de la specialiști
La sfârşitul anului trecut, la conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind încălzirea globală, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că omenirea are mari probleme din cauza schimbărilor climatice. Pentru mulţi oameni, regiuni sau chiar ţări, este deja o problemă de viaţă şi de moarte', le-a spus Antonio Guterres reprezentanţilor din aproape 200 de ţări care au participat la reuniunea anuală, organizată în Katowice, în sudul Poloniei. Antonio Guterres a subliniat că este vital ca obiectivele de la Paris să fie îndeplinite. Cea mai mare parte a eforturilor de a preveni încălzirea globală vizează reducerea gazelor cu efect de seră cât mai curând posibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News