Florinela Georgescu, director în ANM, a explicat care au fost cauzele ploilor torenţiale din zona judeţelor Constanţa şi Tulcea, dar şi cum va fi vremea pe litoral în următoarele zile.
Publicitate
"Din punct de vedere al turismului, nu trebuie neapărat ca aceste ploi să ne descurajeze, pentru că vremea va începe să se amelioreze. Vor mai fi episoade cu averse săptămâna viitoare în Dobrogea, inclusiv în zona litorală.
Dar ce am traversat acum este un episod interesant, pentru că aceste ploi se datorează unui ciclon dezvoltat deasupra Mării Negre. Îl aşteptam, era sugerat de modelele cu care facem prognoza de acum 4-5 zile. Era mai puţin clară traiectoria şi cât de mult ne va afecta, cât de mult va înainta spre uscat. Dezvoltarea sa a fost favorizată de temperatura crescută a apei mării în această perioadă din an şi de o pătrundere mai rece în straturile mai înalte.
Este interesant că în straturile cele mai joase, deasupra Mării Negre, a avut acele caracteristici pe care le întâlnim deasupra Mării Mediterane, de ciclonaş. Seamănă cu ce e în mările tropicale. Nu i-aş spune ciclon tropical, ci mai degrabă ploaie torenţială în cantităţi mari. A plouat localizat şi mult. În zona Mangalia s-a acumulat cantitatea cea mai mare de apă, dar nu numai acolo. Au fost cantităţi importante şi în judeţul Tulcea.
Este posibil ca acest eveniment să se repete pe la jumătatea săptămânii viitoare. Cam toată săptămâna este pentru litoral cu o vreme mai înspre instabilitate. Dar dincolo de aceste episoade, weekendul viitor are semnalul unei vremi din nou bune, foarte prielnică pentru plajă", a declarat Florinela Georgescu.
Începând de vineri seară și până sâmbătă după-amiază, pompierii constănțeni au fost implicați în nu mai puțin de 207 misiuni de intervenție, menite să elimine efectele negative produse de condițiile meteorologice periculoase.
„În cadrul acestor misiuni, 61 de persoane au fost salvate și evacuate din calea apelor, fiind aduse în zone sigure. De asemenea, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în urma inundațiilor, afectând diverse imobile, subsoluri, gospodării, magazine, hoteluri și autoturisme, dar și pentru îndepărtarea copacilor căzuți”, a precizat un reprezentant al ISU Dobrogea.
Pentru gestionarea acestei situații de urgență, peste 300 de pompieri au fost desfășurați pe teren, folosind aproximativ 24 de mijloace de intervenție. În total, au fost primite peste 800 de apeluri la numărul unic de urgență 112, semnalând diverse situații critice.
Din fericire, în ciuda severității fenomenelor meteorologice, nu au fost raportate victime până în prezent, dar situația rămâne una dinamică și în continuă monitorizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu