Contraofensiva Kievului, numărătoare inversă până la înrăutăţirea vremii.
Trupele ucrainene avansează puţin câte puţin pe frontul de sud în încercarea de a obţine mai multe rezultate înainte de instalarea vremii nefavorabile, în timp ce armata rusă a concentrat peste 420.000 de soldaţi pe teren pentru a opri contraofensiva ucraineană, relatează luni EFE.
'Trebuie să ne luăm pământul înapoi', a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat CNN.
Declaraţia lui Zelenski intervine pe fondul unor rapoarte despre o înaintare a forţelor ucrainene spre Novoprokopivka, la vest de Verbove şi la sud de Robotine, un triunghi de localităţi cheie pentru viitorul acces al forţelor Kievului la Tokmak, un nod feroviar important în sud.
'Ucraina nu va da înapoi, nu îşi va părăsi propriul teritoriu. Nu vom face asta niciodată', a adăugat Zelenski, care a reiterat că războiul va fi lung, deoarece un conflict îngheţat nu înseamnă pace.
Zelenski recunoaşte încetinirea contraofensivei ucrainene, pe care a explicat-o prin superioritatea aeriană a Rusiei şi prin livrarea lentă a armelor occidentale.
'Unele lucruri sunt pe drum. Mulţi oameni spun că contraofensiva este prea lentă, dar unele lucruri sunt pe drum', a insistat el. În acest sens, el a dat asigurări că va discuta din nou cu partenerii americani despre necesitatea de a furniza Kievului rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, pe care se aşteaptă să le primească încă din toamna acestui an. În orice caz, războiul nu va avea un final fericit, a spus Zelenski. 'Acesta nu este un film care să dureze o oră şi jumătate (...) Nu va exista un 'happy end' ('final fericit'). Am pierdut o mulţime de oameni', a afirmat preşedintele ucrainean.
Viceministrul apărării Hanna Maliar a indicat că, în ultima săptămână, contraofensiva ucraineană a reuşit să recucerească 4,8 kilometri pătraţi de teritoriu în sud-vestul regiunii Doneţk şi în regiunea vecină Zaporojie.
Maliar a explicat că, odată cu recuperarea acestui teritoriu, forţele ucrainene care atacă pe aceste două segmente ale liniei frontului au eliberat în total 256,5 kilometri pătraţi de când Ucraina şi-a început contraofensiva la începutul lunii iunie.
În acelaşi timp, Direcţia principală de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a anunţat luni că a recâştigat controlul asupra a patru platforme de extracţie a petrolului şi gazelor din largul coastelor peninsulei anexate Crimeea.
Aşa-numitele 'turnuri Boiko' se aflau în mâinile ruşilor din 2015, potrivit Kievului, care afirmă că forţele ucrainene sunt mai aproape de recucerirea peninsulei cu această nouă operaţiune în Marea Neagră.
În timp ce înalţi oficiali americani afirmă că Ucraina are la dispoziţie între 30 şi 45 de zile pentru a continua contraofensiva înainte de înrăutăţirea condiţiilor meteorologice, şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat că vremea rea nu va împiedica Kievul să îşi continue planurile.
'În toamna anului trecut, acţiunile de luptă nu au încetat. Anul acesta va fi la fel', a afirmat el şi a promis că ofensiva 'în toate direcţiile va continua'.
Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază în raportul său zilnic luni că 'vremea rece şi umedă va afecta, dar nu va opri' operaţiunile Kievului.
Rusia, la rândul său, ar fi concentrat aproximativ 420.000 de militari în teritoriile ocupate pentru a opri Kievul şi a-şi lansa propria ofensivă, potrivit unor surse ucrainene.
Moscova încearcă astfel 'să-şi ia revanşa' şi să recâştige o parte din teritoriile eliberate de Ucraina anul trecut, cum ar fi zone vaste din regiunea Harkov, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.
În plus, forţele ruse urmăresc scopul de a prelua controlul deplin asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, în est, una dintre principalele sarcini ale intervenţiei lor militare în Ucraina, mai indică GUR, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu