Vremurile când curățam suprafețele au trecut. Lupta cu coronavirusul se dă acum în alt plan. Pericolul s-ar fi mutat chiar dacă ai mâinile perfect curate

Vremurile când curățam suprafețele au trecut. lupta cu coronavirusul se dă acum în alt plan
Vremurile când curățam suprafețele au trecut. lupta cu coronavirusul se dă acum în alt plan

Pe 10 mai, când detaliile despre transmiterea coronavirusului erau chiar mai necunoscute decât acum, dr. Faheem Yomus, șeful bolilor infecțioase de la Universitatea din Maryland, a scris pe Twitter: „Dacă tuberculoza sau rujeola zboară ca un vultur, coronavirusul zboară ca un pui". 

În acel moment, în mijlocul unei dezbateri cu privire la transmiterea sau nu a SARS.CoV-2 prin aer, Yomus susținea că principala cale de transmisie nu era prin aerosoli. Astăzi nu există încă un consens științific clar în acest sens. Dar există o relevanță scăzută a contactului cu suprafețele infectate, așa că fraza lui rămâne extrem de ilustrativă: coronavirusul zboară.

Totuși, ceea ce este evident astăzi nu a fost întotdeauna așa

La începutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a negat categoric posibilitatea transmiterii aeriene și și-a concentrat recomandările preventive pe igiena mâinilor și curățarea suprafețelor.

Principala teorie despre transmiterea virusului a fost aceea că o persoană infectată a emis particule de salivă cu încărcătură virală atunci când a tușit sau a strănutat. Astfel, particulele au ajuns pe sol sau pe alte suprafețe. În acest caz, contagiunea ar fi fost produsă atingând suprafețele cu mâna și, mai târziu, ducând acele particule virale la gură, nas sau ochi. Rolul celor mai mici particule de salivă care ar putea fi menținute în suspensie a fost considerat practic irelevant.

Deși contagiunea prin picături care sunt transmise direct între două persoane este încă considerată una dintre principalele forme de transmitere, transmiterea prin contactul cu suprafața este văzută astăzi ca ceva foarte circumstanțial și puțin probabil.

Așadar, nu mai sunt necesare măsurile recomandate inițial? Ar trebui ca singura prioritate să fie menținerea aerului curat și ventilat? „Dovezile nu sunt definitive, așa că nimeni nu îndrăznește să le excludă”, declară Manuel Franco, purtătorul de cuvânt al Societății Spaniole de Sănătate Publică și Administrație a Sănătății (Sespas). ”Poate n-ar mai trebuit să fie obiectivul principal. Un bar foarte curat, plin de oameni cu mâinile foarte curate, dar care stau fără mască este o bombă”, a adăugat el.

Pe măsură ce ipoteza contagiunii de suprafață a scăzut, o altă teorie a devenit din ce în ce mai populară: cea a contagiunii cu aerosoli. Aceste particule mici care sunt emise împreună cu picăturile mai mari ar putea să rămână în suspensie ore întregi și, probabil, să fie contagioase. Adevărul este că și această teorie continuă să fie foarte contestată.

Așadar, conform 20min.e.s, vremurile de curățare a suprafețelor n-ar mai trebui să fie neapărat de actualitate pentru că lupta cu virusul este acum în aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel