Demisia lui Orban, variantă de blocaj pentru Legea Pensiilor

Premierul Ludovic Orban va anunța în această săptămână dacă pensiile cresc cu 10 sau cu 14%. Legea prevedea o creștere de 40% de la 1 septembrie. Val Vâlcu analizează, într-un editorial scris pentru DCNews, strategiile Puterii și Opoziției, în disputa pe Legea Pensiilor.

Iată editorialul scris de Val Vâlcu:

 

Vreți o țară ca afară? Cereți-i lui Orban!

Ludovic Orban  ar putea să facă în România ca afară și mâine, dacă ar vrea.

Nu asta se striga în Piața Victoriei, nu asta doreau tinerii care au luptat la 10 August? Vrem o țară ca afară! 

Plecând de la respectarea legii, în primul rând. Păi să vedem ce face, afară, un guvern care nu vrea/nu poate să respecte o lege. Are trei variante: fie cere un nou vot de încredere Parlamentului-deci îi cere, practic, unei noi majorități să schimbe legea, fie cere un vot popular, prin alegeri, fie demisionează. Primele două instituții democratice nu sunt la îndemâna unui guvern din România. De fapt, Parlamentul tocmai ce a stabilit că nu Guvernul decide data alegerilor parlamentare.  Dar guvernului Orban îi rămânea instituția demisiei.

Asta se întâmplă, însă, doar afară, în țările cu adevărat democratice. La noi, campionul democrației, PNL, tocmai ce a hotărât să încalce Legea pensiilor. Opoziția este obligată să sancționeze încălcarea unei legi, prin moțiune de cenzură. Ca afară. Asta, dacă vorbim de principii.

Dar și din perspectiva jocului politic putem spune că guvernul a greșit, iar Opoziția a primit mingea la fileu. Ce șansă avea Ludovic Orban să joace ca afară, să navigheze la apă adâncă...nu să se agațe de o bărcuță din Cișmigiu, ca alt politician expirat, fost navigator. Să își dea demisia pentru a apăra politica liberală, să apere investițiile, să meargă până la capăt, eventual cu anticipate. Nu le căuta el cu lumânarea, în fe-martie? Oricum, în decembrie trebuia să ajungă la urne.

PSD poate acum să-l scoată în decor, sau mai bine zis să-l lase de decor, ca premier interimar, care nu mai poate face mare lucru. Dar care poate să deconteze efectele crizei economice și ale crizei de încredere, generate de criza COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel