Vestele Galbene, revendicări referitoare la referendum în Franța

Legea referendumului din Franța, asemănătoare cu cea din România
Legea referendumului din Franța, asemănătoare cu cea din România


Protestele din Franța continuă de luni bune, generând o amplă dezbatere legată  de menținerea ordinii publice. Sunt în discuție violențele și pagubele produse de protestatari, pe de o parte, dar și represiunea nedreaptă aplicată de forțele de ordine, de celalaltă. 

În prezent, administrația Macron continuă să țină armata pe stradă prin operațiunea Santinelle, pe perioada manifestațiilor, chiar dacă forțele armate nu au dreptul de a se afla în mijlocul sau în proximitatea manifestanților și nu au voie să intre în contact cu aceștia.

Principalele revendicări ale francezilor au rămas aceleași din 2018, centrate pe probleme sociale (scăderea TVA-ului sau chiar suprimarea TVA-ului asupra produselor esențiale, scăderea prețurilor la electricitate, gaz sau carburant etc).

Cea mai interesantă revendicare se referă, însă, la instaurarea Referendumului la Inițiativa Cetățenilor (RIC). Constituția franceză permite, la fel ca și cea română, organizarea unui referendum fie la nivel local, fie la nivel național. În Franța, un referendum la nivel național poate fi organizat cu acordul Președintelui, fie la propunerea guvernului, fie la propunerea parlamentului.

Temele propuse pentru referendum

Vestele galbene cer între altele modificarea Constituției, în vederea posibilității organizării unui referendum din inițiativa populară, fără acordul Parlamentului sau al Președintelui. Protestatarii cer ca RIC-ul să poată fi organizat pe patru teme diferite: pentru a putea vota o propunere de lege, pentru a abroga o lege sau un tratat adoptat de Parlament, pentru a modifica Constituția sau pentru a revoca un ales. În lume există mai multe democrații care permit referendumul direct la inițiativa cetățenilor, pe diferite teme dintre cele evocate mai sus: Italia, Elveția, Noua Zeelandă sau chiar Germania sau Statele Unite permit organizarea unor referendumuri la nivel național sau federal.

Macron refuză modificarea Constituției

La ultima conferință de presă, președintele în funcție, Emmanuel Macron a refuzat modificarea Constituției și legiferarea organizării de referendumuri la nivel național, motivând că există posibilitatea organizării unui referendum la nivel local, pentru probleme ce țin de organizarea locală. În cazul în care ar ceda revendicărilor străzii, s-ar crea un precedent în ceea ce privește posibilitatea modificării Consituției unui stat prin presiuni de stradă.
Nici legislația română nu prevede posibilitatea organizării unui referendum la inițiativa cetățenilor - la nivel național, Constituția și Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, permit organizarea referendumului pentru revizuirea Constituției, demiterea Președintelului sau pentru probleme de interes național. În toate cazurile, referendumul se va organiza fie la inițiativa Președintelui, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot, fie la inițiativa Președintelui după consultarea Parlamentului, fie prin hotărârea Parlamentului, în cazul propunerii de demitere a Președintelui.

Referendumul local poate fi declanșat de cetățeni


În cazul referendumurilor la nivel local, acestea pot fi organizate și propuse de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni.
Ceea ce este de urmărit în acest caz rămâne felul în care Macron va ceda sau nu revendicărilor făcute de vestele galbene. În cazul în care Constituția franceză va suferi modificări în ceea ce privește posibilitatea organizării referendumurilor la inițiativa populară, mișcările de stradă care au acaparat întreaga lume (mișcările occupy) vor căpăta o noua dimensiune, aceea de a putea modifica principala lege a unei democrații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel