Vucic a câștigat alegerile anticipate din Serbia. Observatorii internaționali au declarat ”inacceptabile” neregulile constatate

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Victoria partidului lui Aleksandar Vucic a fost confirmată la alegerile anticipate din Serbia, în ciuda neregulilor descoperite de observatori.

Partidul preșesintelui Aleksandar Vucic a câştigat alegerile parlamentare din Serbia, a anunţat luni seara comisia electorală, pe fondul unor nereguli constatate de observatorii internaţionali şi declarate drept ”inacceptabile” de Germania, notează AFP, scrie Agerpres.

Cu câteva ore mai devreme, un raport sever al observatorilor internaţionali denunţase un scrutin marcat de ”cumpărare de voturi” şi ”voturi false în urne”.

”Serbia a votat, dar OSCE a semnalat cazuri de utilizare frauduloasă a fondurilor publice, de intimidare a alegătorilor şi de cumpărare de voturi. Este inacceptabil pentru o ţară cu statut de candidată la UE”, a denunţat Ministerul german de Externe.

”Rezultatele preliminare” ale comisiei electorale dau SNS (Partidul Progresist Sârb, dreapta naţionalistă) majoritar cu 46,7% din voturi. Opoziţia reunită sub sloganul „Serbia împotriva violenţei” (SPN) a câştigat 23,5% din voturi, potrivit acestor rezultate care vor fi definitive abia în câteva zile, odată cu expirarea termenului de recurs.

Diferență de puțin peste 6% între primele două locuri

La Belgrad, comisia locală dă SNS pe primul loc cu 44,5%, urmat de SPN cu 38,18%.

Dar aceste rezultate sunt contestate: opoziţia denunţă fraude în capitală, iar câteva mii de manifestanţi s-au adunat luni seară în faţa sediului Comisiei electorale (RIK) pentru a cere anularea alegerilor municipale.

Alegerile legislative de duminică au fost cuplate în unele locuri cu scrutinuri locale.

Acesta a fost cazul în special în Belgrad, unde trăiesc 1,5 milioane de persoane, aproape un sfert din populaţia ţării. SNS a revendicat majoritatea acolo - cu 38,5% din voturi, sau cu 23.000 de voturi mai mult decât opoziţia.

Coaliţia opoziţiei SPN a denunţat că ”peste 40.000 de alegători fictivi” au fost aduşi la Belgrad în mod organizat pentru a sprijini SNS, transportaţi cu autobuzul din Republica Srpska, entitatea sârbă din Bosnia vecină.

Mai multe înregistrări video postate duminică pe reţelele sociale au susţinut că arată sosirea alegătorilor pe unul dintre stadioanele oraşului, unde li s-a spus în ce cartiere ar urma să meargă la vot.

Acuzaţiile de fraudă au fost confirmate de un raport preliminar al misiunii internaţionale de observare (OSCE, Parlamentul European şi Consiliul Europei).

Citește și: În speranţa de a adera la Schengen, Bulgaria cedează în fața Ungariei și renunță la o taxă specială pe gazul rusesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel