Serbia trebuie să continue discuţiile cu Kosovo asupra normalizării legăturilor, în cadrul celui mai recent plan internaţional de pace, pentru a urma calea spre aderarea la Uniunea Europeană, a declarat joi, în parlamentul de la Belgrad, preşedintele Aleksandar Vucic, potrivit Reuters.
Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, la un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva guvernării represive a Belgradului. În ultimul deceniu, au avut loc discuţii de normalizare sub medierea UE, al căror rezultat de succes este cheia pentru realizarea aspiraţiilor ambelor părţi de a se alătura blocului comunitar.
Luna trecută, emisari ai UE, SUA, Germaniei, Franţei şi Italiei s-au întâlnit cu lideri din ambele ţări încercând să-i convingă să semneze un acord în 11 puncte menit să dezamorseze tensiunile care persistă de la conflictul din 1998-1999. Vucic a declarat în parlament că emisarii au avertizat că, în cazul în care Serbia nu acceptă propunerea, discuţiile acesteia de aderare la UE ar putea fi oprite, iar accesul la fondurile de preaderare şi investiţii, refuzat.
'Aderarea la UE este de interes vital pentru noi. Nu poţi funcţiona singur, fără aliaţi', a notat Vucic joi la o sesiune specială a parlamentului de dezbatere a planului. 'Suntem înconjuraţi de ţări membre NATO, iar în ţările vecine (Bosnia şi Kosovo - n.r.) se află trupe NATO. De care parte ar trebui să ne aflăm în momentul conflictului?', a adăugat el.
Declaraţia lui Vucic arată că Belgradul se distanţează de aliatul tradiţional Rusia, care s-a opus prin veto aderării Kosovo la Naţiunile Unite, potrivit Reuters. Diplomaţi occidentali au criticat adesea Serbia pentru legăturile strânse cu Rusia şi refuzul Belgradului de a adera la sancţiunile UE împotriva Moscovei.
Conform planului internaţional, cele două părţi ar trebuie să deschidă reciproc reprezentanţe în capitalele lor şi să lucreze asupra rezolvării problemelor restante. Serbia nu ar fi obligată să recunoască independenţa fostei sale provincii, dar ar trebui să se oprească să facă lobby împotriva aderării Kosovo la organismele internaţionale.
Vucic a spus că, deşi planul actual oferă Serbiei puţine beneficii, discuţiile trebuie să continue. 'Nu este vorba de ceea ce câştigăm, ci de ceea ce vom pierde', a mai notat el.
La rândul său, agenţia de presă sârbă Tanjug îl citează pe Vucic declarând joi că 'Pristina nu vrea să formeze o Comunitate a Municipalităţilor Sârbe', preconizată de Acordul de la Bruxelles din 2013, ci doar 'să provoace un război şi să pună Serbia într-un conflict cu NATO şi întreaga lume', înfăţişându-se pe ea însăşi ca victimă şi 'Zelenski al Balcanilor'.
Potrivit lui Vucic, conducerea de la Pristina a început să-i hărţuiască pe sârbii din Kosovo cu unicul obiectiv de a-i umili şi de a provoca un conflict. 'Pristina vrea să ne înfăţişeze ca un agresor, ca pe cineva care a pus în pericol 'integritatea teritorială a statului suveran şi independent Kosovo, a spus Vucic, notând că 'naraţiunea Pristinei este ipocrită'.
'Despre asta este vorba în întregul joc şi de aceea au început arestările sârbilor din Kosovo', potrivit lui Vucic. După retragerea sârbilor din instituţiile sale, Pristina a convocat alegeri în cele patru municipalităţi sârbe din nordul Kosovo pentru decembrie şi, în ciuda promisiunii că va amâna alegerile, cu doar circa 12 ore înainte ca decizia să fie oficializată, a trimis forţe speciale să pună mâna pe birourile comisiilor electorale municipale din nord, a spus Vucic.
Anul trecut, Pristina a refuzat mai întâi să le permită sârbilor din Kosovo să voteze într-un referendum sârb privind modificări constituţionale şi apoi le-a interzis de asemenea să voteze la alegerile sârbe, cu scopul de a influenţa rezultatele electorale, a adăugat Vucic.
'Pristina a inventat probleme legate de cărţile de identitate, reînmatricularea vehiculelor şi altele, iar în cele din urmă, Albin Kurti (prim-ministrul Kosovo - n.r.) a anunţat la Berlin că nu va forma o Comunitate a Municipalităţilor Sârbe', a mai remarcat Vucic, citat de Tanjug, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News