Cei mai mulți oameni când aud "Vulcanii Noroioși" se duc imediat cu gândul la comuna Berca din județul Buzău. Puțini știu însă că același peisaj spectaculos în găsesc și altă zonă din țara noastră.
Se află în Timiș și doar cei din împrejurimi îi cunosc frumusețea. Această atracție turistică este necunoscută, dar ar avea un potențial turistic uriaș dacă cineva ar investi în zonă. Vulcanii noroioși bolborosesc de zeci de ani pe o păşune dintre satele Seceani şi Fibiş, la care se poate ajunge doar pe un drum agricol, care devine inaccesibil dacă plouă. Pe timp de ploaie, zona, care arată ca un crater, se umple cu apă, iar priveliştea devine spectaculoasă, scrie Timpolis.ro.
Pe lângă avantajul turistic, mai este și unul balneoclimateric. Până acum, nimeni nu a avut curiozitatea, interesul sau resursele să facă o analiză a apei din aceşti vulcani noroioşi. Trebuie spus că fenomenul este unic în Câmpia Banatului şi ar merita să aibă măcar statutul de arie protejată, eventual valorificată turistic.
Modelul ei ar putea fi zona cu vulcani noroioşi de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici (la 12 kilometri de Berca, în apropierea Buzăului), care constituie una dintre cele mai interesante rezervaţii mixte (geologică şi botanică) din România, întinsă pe mai mult de 30 de hectare.
Specialist în geografie fizică: „E un potenţial care trebuie pus în valoare"
Prof. univ. dr. Petru Urdea, de la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest consideră că vulcanii noroioşi, precum şi fostele cratere vulcanice ar putea fi exploataţi în pachete complexe de turism. „Orice element de acest gen poate fi exploatat din punct de vedere turistic. Alţii au un potenţial mult mai slab, şi şi-l pun în valoare. Noi avem şi ape termale, şi ape minerale, şi vulcani noroişi, şi nu ştim să-i valorificăm. Se pot face pachete de turism care să cuprindă formele geologice inedite, observarea faunei din zone, turism cinegetic şi aşa mai departe. Cu siguranţă, ar exista interes pentru acest gen de turism", spune Petru Urdea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News