Vulcanul Kanlaon a erupt. Peste 60 de zbouri anulate, peste 5000 de pasageri afectați - VIDEO

Captură de ecran / Foto: Video X gmanews
Captură de ecran / Foto: Video X gmanews

Vezi în articol imagini din momentul în care Vulcanul Kanlaon a erupt.

Sute de rezidenți care locuiesc în apropierea muntelui Kanlaon din Filipine au primit ordin de evacuare marți, după ce vulcanul a erupt, trimițând pe cer o coloană de cenușă înaltă de cinci kilometri, ceea ce a dus la anularea a zeci de zboruri.

Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie (Phivolcs) a declarat că Muntele Kanlaon a erupt timp de șase minute luni seara, provocând un „cutremur puternic”, în timp ce agenția a avertizat că  cenușa și mirosul sulfuric vor afecta satele din jur.

Patruzeci și trei de cutremure vulcanice au fost înregistrate în cele 24 de ore până la miezul nopții de luni, potrivit rezumatului vulcanologic al agenției.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat un nor de cenușă pe cerul înstelat al nopții. Altele arătau o pătură groasă de cenușă care acoperea satele din jur.

Peste 60 de zboruri de la trei companii aeriene naționale au fost anulate peste noapte, afectând peste 5.000 de pasageri, potrivit Autorității Aviației Civile din Filipine.

Întârzieri pentru pasageri

Aeroportul Bacolod-Silay și-a reluat operațiunile marți la ora 11.00, dar se așteaptă ca pasagerii să se confrunte cu întârzieri.

De când nivelul de alertă a fost ridicat la 2 din 5 posibile marți dimineață, oficialii guvernamentali locali au ordonat evacuarea obligatorie a tuturor locuitorilor care trăiesc pe o rază de 3 kilometri de vulcan.

„Coborâți la centrele de evacuare respective, fiți vigilenți și pregătiți lucruri importante, cum ar fi apă și alimente”, a declarat Jose Chubasco Cardenas, primarul orașului Canlaon din provincia Negros Oriental, într-un videoclip pe Facebook, conform CNN.

Foto: Agerpres

Situat pe insula Negros, a patra cea mai populată insulă din arhipelag, Muntele Kanlaon este unul dintre cei 24 de vulcani activi din punct de vedere seismic din țară.

Acesta se întinde de-a lungul a două provincii și se află în cel mai înalt punct de pe insulă, cu o altitudine de 2.465 de metri deasupra nivelului mării.

Filipinele se află de-a lungul Cercului de foc al Pacificului, un arc de 40.000 de kilometri de falii seismice în jurul Oceanului Pacific, care găzduiește mai mult de jumătate din vulcanii din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel