Vulcanul Mayon a erupt. Mii de filipinezi au fost evacuaţi

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Mii de locuitori din apropierea vulcanului Mayon din centrul Republicii Filipine au fost nevoiţi să evacueze zona pentru a evita pericolele reprezentate de cenuşa, rocile incandescente şi gazele toxice expulzate duminică din crater, au anunţat autorităţile.

Seismologii au raportat cel puţin un cutremur vulcanic în ultimele 24 de ore şi căderi de roci vulcanice pe o rază de doi kilometri. Acestea din urmă provin din conul vulcanului în proces de dezintegrare sub presiunea magmei topite, a indicat Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine, potrivit Agerpres.

Aproximativ 13.000 de persoane, majoritatea locuitori din satele agricole situate la baza vulcanului, au fost evacuate, a declarat Biroul Naţional de Apărare Civilă. "În acest moment, există riscuri pentru sănătate în apropierea erupţiei din cauza inhalării de dioxid de sulf sau a căderilor de cenuşă", a declarat duminică în faţa reporterilor ministrul Sănătăţii, Teodoro Herbosa.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos a solicitat, ziua anterioară, locuitorilor din provincia Albay, unde se află vulcanul, "să urmeze recomandările şi instrucţiunile de evacuare ale autorităţilor locale".

Mayon, situat la o distanţă de 330 de kilometri sud-est de capitala Manila, este considerat unul dintre cei mai instabili dintre cei 24 de vulcani activi ai ţării situate pe aşa-numitul "Cerc de foc al Pacificului". În urmă cu cinci ani, vulcanul a expulzat milioane de tone de cenuşă, roci şi lavă, forţând evacuarea a zeci de mii de persoane. Cea mai puternică erupţie vulcanică din ultimele decenii a fost cea a vulcanului Pinatubo, în 1991, care a provocat moartea a peste 800 de oameni şi a produs un nor de cenuşă ce s-a răspândit pe mii de kilometri.

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie a avertizat joi în legătură cu iminenţa unei "erupţii periculoase" a vulcanului Mayon şi a solicitat evacuarea populaţiei. Institutul a avertizat asupra "riscurilor sporite" de fluxuri de lavă, degajări de gaze "periculoase" şi "o potenţială activitate explozivă în următoarele săptămâni şi chiar zile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel