Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, consideră că ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm a încălca dorinţa Reginei Maria, a cărei inimă, deşi nu a mai putut fi depusă la Balcic, va odihni la Pelişor, un loc demn de o asemenea onoare.
'Ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm a încălca dorinţa Reginei Maria. Realitatea ne pune în imposibilitatea de a-i împlini dorinţa - că inima să se odihnească la Balcic, însă Complexul Muzeal Peleş, acolo unde Regina Reîntregirii a clădit al doilea castel al inimii sale. Pelişorul este un loc demn de o asemenea onoare. E un gest de recunoştinţă faţă de această personalitate a istoriei României', a declarat ministrul Ionuţ Vulpescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marţi AGERPRES.
Vulpescu a participat, marţi, la ceremonia prin care caseta cu inima Reginei Maria a fost transferată de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), la Castelul Pelişor, unde va fi depusă în Salonul de Aur, pe un soclu plasat în spatele canapelei unde regina a trecut la cele veşnice.
Inima Reginei a fost purtată de la MNIR până pe Splaiul Independenţei de soldaţi ai Regimentului de Gardă 'Mihai Viteazul' şi a fost escortată de opt jandarmi călare, după care a fost preluată de un convoi pentru a fi transportată către Sinaia. Pe 23 septembrie 2015, Executivul a decis, printr-o Hotărâre de Guvern iniţiată de Ministerul Culturii, ca inima Reginei Maria să fie transferată de la MNIR la Castelul Pelişor, acolo unde a bătut pentru ultima dată.
Potrivit testamentului Reginei, inima să ar fi trebuit să se odihnească în capela special destinată acestui scop de la reşedinţa regală din Balcic, acolo unde a fost depusă în 1938. Pe 8 septembrie 1940, după ce România a cedat Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria a fost preluată de administratorul Castelului Bran şi a fost adusă în ţară şi depusă în biserica din lemn a castelului, iar în 1941 a fost aşezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului. În 1968, regimul comunist a mutat caseta în casa de bani a muzeului Bran, pentru ca în martie 1971 să fie adusă în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, se mai arată în comunicatul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu