Vulpescu, demis sau premiat de Ponta, după Oltchim

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, trebuia să răspundă cu capul pentru privatizarea Oltchim. Combinatul nu e privatizat, dar nici capul nu-l doare, odată ce concluzia sa e clară. ”Din punctul meu de vedere, domnul Vulpescu trebuie schimbat din funcţie, iar acest lucru va fi făcut în momentul încheierii procesului de privatizare la Oltchim”, a spus Chițoiu. Premierul Ponta nu are niciun motiv să-l contrazică, mai ales că ministrul Economiei nu a fost oricine, în PNL, ci înlocuitorul la comandă a lui Crin Antonescu.

Așa că Remus Vulpescu pare a fi țapul ispășitor ideal: a venit la Guvern în mandatul lui Ungureanu și a supărat câțiva analiști media, fiindcă i-ar fi permis lui Dan Diaconescu să facă circ la OPSPI. Dacă ne gândim un minut, aceasta ar fi singura mișcare în care putea interveni, dacă folosea vreo chichiță legală pentru a bloca accesul presei la o ședință publică de privatizare.  Pentru asta cred că trebuia să fii un șef, un chichițoiu, nu un biet funcționar la Privatizări. Dar, e suficientă și o singură bâtă la un car cu oale.

Pe de altă parte, ce-ar fi dacă s-ar descoperi că Vulpescu e cel care a găsit soluția la Hidroelectrica? Presa a speculat asupra paternității ideii care a scăpat compania de băieții deștepți din energie. Nici astăzi nu se cunoaște autorul, dar majoritatea analiștilor și mai ales politicienii se mândresc cu rezultatul: au fost crescute încasările Hidroelectrica.

Dar dacă ar citi cineva presa economică și ar vedea că Vulpescu discuta în iulie o strategie diferită de rezolvare a  cazului Oltchim, prin implicarea unui management privat, a unui administrator special importat din occident, care ar fi putut, în 16 săptămâni, să ofere soluția pentru a trece firma pe profit? Un exemplu de succes ar fi chiar intervenția acelei companii în Ungaria, la un combinat asemănător Oltchim. La noi nu s-a putut. Poate că s-ar afla, astfel, că legile românești au chichițe care prelungeau până la Sf. Așteaptă acest termen, iar Sf. FMI nu mai accepta pierderi. Sau că nimeni n-a vrut să-și asume alte decizii... Cert este că în august, FMI a cerut privatizare ori închidere, deci a lăsat statului doar varianta care îl avantaja pe Diaconescu.

Oricum, cea mai inspirată abordare a avut-o premierul. ”Domnul Vulpescu știe ce trebuie să facă”, a spus Victor Ponta când l-a întrebat presa dacă demisionează șeful OPSPI. Totul e să afle și dl. Chițoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel