În contextul Zilei Europei și Zilei Independenței, Ionuț Vulpescu, ministru al Culturii, a vorbit despre lipsa de interes a actualului Guvern față de cultură.
”9 mai, Ziua Europei și Ziua Independenței. În privința ambelor sărbători, pare că am uitat de relevanța culturii. Jean Monnet, unul dintre părinții Europei moderne, declara că dacă ar fi să ia lumea de la capăt, ar începe punând prima temelie a Uniunii prin cultură: "Dacă ar fi să refac ceva - e vorba, desigur, de construcția europeană - aș începe cu cultura".
Subfinanțarea culturii este prima probă a faptului că am picat testul europenității. Ni s-au promis din campania electorală 100 de milioane de euro ca buget al programului de sprijin, care au devenit 75, apoi 77, însă numai pe hârtie. În realitate, România nu a absorbit încă niciun euro de la UE, iar pentru domeniul cultură nu a fost dezvoltat niciun plan pentru relansarea sustenabilă, postpandemie, a instituțiilor de profil. Avem, în schimb, o cultură a minciunii. Finanțări trâmbițate.
Adevarul e că nimic nu ne costă să visăm, în afară de timpul prețios din propria viață. Curg, în social-media, postările despre independența României, dar uităm că păstrarea valorilor Independenței ține de un gest și o mentalitate culturală, ba chiar de un reflex și o credință cu privire la exercițiul autonomiei, al libertății și al demnității, care nu poate fi implementat politic în absența unui substrat cultural. Un Monnet al României nu există. Aici prea puțini vor să trăiască în chip cultural, dar toți invocă independența atunci când trebuie să aibă grijă de Celălalt. Suntem o țară a artiștilor independenți, numai că nimeni nu vrea să înceapă, plecând de la ei, o Românie culturală. Singura care, din punctul meu de vedere, ar avea șansele de a fi o Românie normală. Altminteri, La mulți ani, Europa!”, a fost mesajul transmis de Ionuț Vulpescu, ministru al Culturii din Guvernul PSD.
În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News