Despre wasabi, nutriționistul Mihaela Bilic spune că s-ar putea să fie „de vină" pentru longevitatea și sănătatea japonezilor.
„Dacă ați mâncat vreodată sushi, sigur ați observat pasta verde care se pune în sosul de soia și care dă acel gust picant intens de la care îți dau lacrimile. Este vorba de wasabi, o rădăcinoasă înrudită cu hreanul, care are multiple virtuți medicinale.
Pentru că este folosit ca și condiment, în cantitate mică, nutrienții și caloriile din wasabi nu au relevanță. Importante sunt efectele lui benefice care se manifestă chiar și la doze mici:
- efect antimicrobian (distruge bacteriile patogene), motiv pentru care se asociază obligatoriu cu peștele crud folosit la sushi
- efect anti-inflamator la nivel articular și intestinal, desfundă sinusurile și căile respiratorii blocate de gripă și răceală
- antiseptic natural, combate bacterii precum E. Coli, stafilococ și chiar Helicobacter pylori; în plus inhibă multiplicarea Streptococului mutans și scade riscul de carii dentare
Wasabi e un stimulant digestiv, are efect de detoxifiere a ficatului, stimulează metabolismul și accelerează circulația - nu m-aș mira să fie "de vină" pentru longevitatea și sănătatea japonezilor. Sper că v-am dat suficiente motive să-l includeți în alimentația voastră, simplu sau diluat în sos de soia. Merge și cu carne, și cu pește și cu legume și cu orez”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu