Washington Post: O țară cu șapte servicii de informații nu a localizat la timp victimele unui accident aviatic

accident_Iovan
accident_Iovan

Cotidianul american Washington Post a publicat săptămâna aceasta mai multe materiale despre accidentul aviatic din Apuseni care s-a soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan și a studentei la medicină Aura Ion. În ultimul articol, WP scrie că prăbușirea unui avion de mici dimensiuni a reușit să înfurie întreaga România și să amenințe Guvernul aflat la putere.

"Românii au reacționat cu furie, apelând la rețelele de socializare și la televiziuni pentru a acuza incompetența Guvernului, după ce a fost dezvăluit că una dintre victime a sunat de șase ori la numărul de urgență", scrie WP.

Cotidianul american trece în revistă că până în prezent și-au pierdut funcția patru înalți oficiali și că studenta care se afla la bord a murit, printre alte cauze, și de hipotermie.

WP îl citează pe profesorul Nicolae Șerban Tomescu, care spune, pentru Associated Press, că Executivul "nu face nimic în general, iar în acest caz nu a făcut nimic pentru a localiza avionul. A trebuit să-l găsească un pădurar. Întreaga operațiune a fost ca brânza elvețiană. Plină de găuri".

"Mânia publică a crescut pentru că, spun mulți, guvernul nu a fost în stare să adune echipamentul necesar pentru a salva victimele accidentului, dar este dispus să investească resurse masive pentru supraveghere. România, țară cu o populație de 19 milioane de oameni și fără dușmani externi, are 7 agenții de informații, inclusiv principalele agenții interne și externe de spionaj. Activiștii pentru democrație pretind că cei aflați la putere se folosesc de agențiile de informații pentru a câștiga avantaje injuste împotriva adversarilor, despre care sapă date compromițătoare".

Jurnaliștii americani mai notează că ținta furiei populare este și Serviciul de Telecomunicații Speciale, care "a investit 40 de milioane de euro în numărul unic de urgență", dar nu a reușit să localizeze locul accidentului, deși unul dintre supraviețuitori a sunat de șase ori la 112.

Scandalul a lovit și în guvernul care anul acesta încearcă să câștige alegerile prezidențiale, scrie WP, care mai arată că premierul Ponta a condamnat în termeni fermi erorile misiunii de căutare și salvare. "Ponta încearcă, totodată, să salveze aparențele pentru că el a fost cel care a anunțat în timpul unei emisiuni televizate că toți cei 7 oameni aflați la bord au supraviețuit. Românii erau lipiți de ecranul televizorului, iar guvernul a prezentat povestea, în primă fază, ca fiind una cu final fericit", mai scrie cotidianul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel