Washington Post propune manevre NATO în România, pentru a speria Rusia lui Putin. "Dacă Putin reușește să ocupe Crimeea, nu se va opri aici"

Un articol publicat în Washington Post de către doi membri importanți ai Consiliului Atlantic propune manevre NATO în România pentru a speria Rusia. Ei atrag atenția că dacă Vladimir Putin reușește să ocupe Crimeea, nu se va opri din încercarea de a reconstrui vechiul Imperiu Sovietic pe model nou, unul al Rusiei lui Putin. 

Stephen J. Hadley este fost consilier pe securitate și membru al comitetului executiv al Consiliului Atlantic, iar Damon Wilson este vicepreședinte executiv al Consiliului Atlantic. Primul a fost consilier pe securitate, al doilea director senior pentru afaceri europene la Consiliul Național de Securitate. Cei doi au publicat un articol în Washington Post prin care propun manevre NATO în România pentru a pune presiune pe Rusia în contextul conflictului din Crimeea. Ei propun ca Vladimir Putin să fie speriat cu o manevră pe care acesta a făcut-o în august 2008, când a invadat Georgia. Când Putin a invadat Georgia, diplomația și presiunea din Vest l-au împiedicat pe acesta să-și atingă scopurile: marș la Tbilisi și destituirea guvernului ales democratic în Georgia. Cu toate acestea, Putin a ocupat două zone, Abhazia și Ossetia de Sud, unde, astăzi, se află trupe militare ruse.

Putin lovește inima Europei

"SUA și statele europene aliate au impus sancțiuni diplomatice și economice pentru Rusia. Scopul a fost să-l convingă pe Putin că prețul strategic al acțiunilor sale cântărește mai mult decât beneficiile tactice și să-l împiedice de la acțiuni similare. Măsurile au fost însă inadecvate și au luat o întorsătură prematură: Putin nu a fost descurajat. Crimeea este acum în mâinile armatei ruse și Putin își proiectează puterea militară în inima Europei", notează cei doi lideri ai Consiliului Atlantic.

Un Imperiu Sovietic nou, dar fără atingerea relațiior cu Europa și SUA

Hadley și Wilson mai notează că atunci când Războiul Rece s-a încheiat și Imperiul Sovietic s-a destrămat, Statele Unite și aliații săi au încercat să construiască o Europă întreagă, pașnică și liberă. Europa a preluat puterea, însă Putin avea alte planuri, o agendă diferită: să reconstruiască ceea ce a mai putut din fostul imperiu, dar pe un model propriu, al Rusiei lui Putin. "Instrumentele preferate ale lui Putin au fost intimidarea și șantajul, care au avut succes în privința Armeniei și Belarusului, pe care le-a păstrat în orbita Moscovei. Cum aceste instrumente au fost insuficiente, acum Putin apelează la forță și înaintează ușor- mai întâi în Georgia, acum în Ucraina- pentru a nu distruge relațiile economice și diplomatice cu Europa și Statele Unite".

Strategii pentru a stopa invazia Rusiei

Strategia lui Putin are și reacție inversă, mai notează cei doi, care explică: Georgia, după ce Putin a ocupat cele două teritorii, a luptat mai mult pentru integrarea europeană și pentru apărarea celorlalte teoritorii în vederea împiedicării Rusiei, la fel și Ucraina. Cu toate acestea, intervenția lui Putin încetinește integrarea acestor țări în Uniunea Europeană, în NATO și-i oferă mai multă influență lui Putin să le atragă în Uniunea Eurasiatică. Pe termen scurt, obiectivul SUA și al Europei este să prevină Rusia să încalce teritoriul Ucrainei și să îndepărteze trupele militare ruse din Crimeea. Se mai subliniază că SUA și Europa trebuie să ajute guvernul interimar din Kiev să supraviețuiască și să pună bazele pentru o Ucraină mai democratică. Cei doi mai atrag atenția că cele două puteri mai trebuie să dezvolte o strategie prin care să-l împiedice pe Putin să extindă invaziile Rusiei prin forță. Această strategie trebuie să înceapă prin asigurarea securității Europei de către SUA și NATO, iar asta ar include implementarea și exercitarea forțelor NATO din Polonia, statele baltice și România.

O Europă unită și liberă și măsuri anti-Putin

În plus, cei doi mai atrag atenția că "Statele Unite ar trebui să demonstreze că agresiunea Rusiei nu a determinat subminarea angajamentului lor pentru o Europă unită și liberă. NATO ar trebui să invite Muntenegru să i se alăture, să extindă planul de acțiune pentru aderarea Georgiei și să reafirme angajamentul său din 2008, luat în Summit-ul NATO organizat la București, cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Uniunea Europeană ar putea avansa acțiunile de integrare ale Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova. Într-un final, Putin ar putea simți costul agresiunii sale". Cei doi mai recomandă ca Barack Obama să blocheze aderarea Rusiei la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, dar și să împiedice accesul Rusiei la sistemele bancare din Europa și SUA.

"Dacă Putin reușește să ocupe Crimeea, nu se va opri aici", au conchis cei doi.

Amintim că NATO a mai făcut manevre militare la granița Ucrainei înainte de Vilnius, însă nu a reușit să sperie Rusia. Vezi și: NATO își flexează mușchii la granița Rusiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel