Ziarul american Washington Post transmite că atacul din septembrie 2022 asupra conductei Nord Stream, în largul coastelor daneze, a fost coordonat de un ofiţer ucrainean de rang înalt.
Ziarul american citează surse anonime din Ucraina şi Europa în materialul său. Washington şi NATO au numit atacul "un act de sabotaj", în timp ce Moscova a spus că a fost "un act de terorism internaţional".
Roman Chervinsky, un fost ofiţer de informaţii care a servit în Forţele Speciale ale armatei ucrainene, a condus o echipă de şase persoane, însă nu el este cel care a pus la cale atacul, afirmă sursa citată, potrivit Reuters. El, însă, neagă orice implicare. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene afirmă că nu sunt informaţii despre această dezvăluire. Ministerul de Externe al Ucrainei şi SBU, serviciul de securitate internă de la Kiev, nu au răspuns cu privire la subiect.
Washington Post scrie, de asemenea, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a negat orice implicare a Kievului în explozie, nu a avut habar de această operaţiune. Zelenski l-a înlocuit din funcţie pe şeful Operaţiunilor Speciale.
Germania, Danemarca şi Suedia au lansat investigaţii separate după exploziile de la gazoductul Nord Steam, care a trimis cantităţi mari de metan în atmosferă.
Chervinsky se află în acest moment sub arest pentru subminarea autorităţii, după ce în 2022 a încercat să îl convingă pe un pilot rus să dezerteze şi să vină în Ucraina. Acest lucru, spun investigatorii, a dus la un atac mortal asupra unei baze aeriene ucrainene.
Critic deschis al administraţiei Zelenski, Chervinsk spune că acest caz împotriva sa este motivat politic şi că nu a făcut altceva decât să urmeze ordinele.
Maior general Viktor Hanushchak, cel care îi era superior la acea vreme lui Chervinsky, a declarat că lideri ai armatei au semnat acordul pentru atragerea pilotului rus în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu