Washingtonul, acuzat de încălcări în cadrul programului său de supraveghere externă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Washingtonul comite încălcări în cadrul programului său de supraveghere externă, recunosc experţi mandataţi de preşedintele american Joe Biden.

 

Experţi mandataţi de preşedintele american Joe Biden au recunoscut luni că agenţii de informaţii ale SUA au comis încălcări ale reglementărilor privind supravegherea cetăţenilor străini în întreaga lume, insistând totodată că instrumentul care le permite să facă acest lucru este încă indispensabil, relatează France Presse.

Acest grup independent de experţi, reunit de Casa Albă, a recomandat reforme în privinţa reglementărilor ce autorizează acest tip de supraveghere, cunoscut sub denumirea de 'Section 702' din Legea privind supravegherea activităţilor serviciilor de informaţii în străinătate (Foreign Intelligence Surveillance Act).

Ea permite agenţiilor de informaţii, precum FBI, să desfăşoare programe de supraveghere electronică - inclusiv prin consultarea e-mailurilor -a cetăţenilor non-americani situaţi în străinătate, fără a avea nevoie să solicite mandat judiciar.

Acest instrument, instituit în 2008 ca efect al atacurilor din 11 septembrie 2001 şi al eşecurilor agenţiilor de informaţii americane, rămâne indispensabil pentru securitatea naţională, susţin experţii respectivi.

'El a fost hotărâtor în cursul primilor 15 ani de existenţă în prevenirea unor evenimente cu impact puternic', în special un atentat cu bombă dejucat în metroul din New York în 2009, au indicat ei.

'Section 702' se confruntă totuşi cu o puternică opoziţie faţă de prelungirea sa după expirarea în decembrie, din cauza controverselor în jurul programelor de supraveghere care vizează deopotrivă cetăţeni americani şi cetăţeni străini.

Grupul recomandă reforme şi un 'sistem modernizat' pentru îmbunătăţirea utilizării acestui instrument.

'Ei bine, complacerea, o lipsă a unor proceduri adecvate şi amploarea (programelor de supraveghere) au dus la utilizarea nepotrivită de către FBI a puterilor acordate de 'Section 702, subliniază grupul.

Dar a abandona programul ar putea fi considerat în viitor drept 'una dintre cele mai mari erori din epoca noastră în materie de informaţii', au avertizat experţii. Democraţi, ca şi asociaţii de apărare a libertăţilor se opun de mult timp acestui program.

Însă principala mişcare de opoziţie actuală faţă de extinderea sa este condusă de republicani, sub egida lui Donald Trump.

Fostul preşedinte, inculpat în mai multe dosare la nivel federal, acuză FBI că duce o vânătoare politică de vrăjitoare împotriva susţinătorilor săi şi a lui însuşi.

Grupul precizează în raportul său că nu există 'nicio dovadă de abuz deliberat al puterilor ('Section 702') din partea FBI în scopuri politice'.

Din cele trei milioane de exemple de informaţii colectate datorită acestui instrument doar trei cazuri relevă 'conduită inadecvată intenţionată', adaugă experţii citaţi.

Potrivit grupului, un volum 'considerabil' de informaţii clasificate furnizat înalţilor responsabili guvernamentali asupra grupărilor teroriste internaţionale, dar şi a Chinei şi Rusiei, este obţinut prin 'Section 702', notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel