Washingtonul afirmă că Julian Assange, în prezent liber, a pus oameni în ”pericol”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Statele Unite ale Americii au evidențiat, miercuri, faptul că Julian Assange, care este în prezent liber, în urma unui acord cu justiţia americană, a pus oameni în ”pericol” după ce a difuzat mii de documente confidenţiale în anii 2010, transmite AFP.

”Documentele publicate furnizau informaţii care permiteau identificarea unor persoane în contact cu Departamentul de Stat, inclusiv lideri de opoziţie, activişti pentru drepturile omului din întreaga lume, a căror situaţie au fost pusă în pericol din cauza dezvăluirii lor publice”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

”De asemenea, aceasta a fost o piedică în calea personalului american de a construi relaţii şi de a purta discuţii sincere”, a adăugat Miller.

Assange s-a întors în țara sa de origine

În cursul zilei, fostul informatician Julian Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost eliberat în urma unei audieri rapide la tribunalul federal american din Saipan, în Insulele Mariane de Nord. Assange s-a întors în țara sa de origine, Australia.

Conform acordului, Assange a pledat vinovat pentru obţinerea şi divulgarea de informaţii privind apărarea naţională. Justiţia americană îl urmărea deoarece a făcut publice începând din anul 2010 peste 700.000 de documente confidenţiale privind activităţile militare şi diplomatice ale SUA, mai ales în Irak şi Afganistan.

Julian Assange este văzut de fanii săi ca fiind un erou al libertăţii de exprimare, însă criticii săi îl acuză că a publicat mari cantităţi de documente guvernamentale, fără nicio filtrare.

La data respectivă, Departamentul de Stat ”a trebuit să facă tot posibilul pentru a scoate oamenii din pericol”, a evidențiat Matthew  Miller, dar fără a da detalii.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane nu a dorit să comenteze acordul de justiţie în sine, dar nici negocierile cu Australia, în special cele care au făcut posibilă rezolvarea acestei telenovele juridice care a durat aproape 14 ani, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel