Washingtonul avertizează că o escaladare în Liban ar pune în pericol securitatea Israelului

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Trei oficiali israelieni de rang înalt au avertizat că o ofensivă la granița cu Libanul ar putea fi iminentă dacă ciocnirile constante cu Hezbollah nu sunt rezolvate.

Israelul va decide în curând dacă va lansa o ofensivă la granița cu Libanul, au spus oficialii, adăugând acest lucru pe lista temerilor unei extinderi a războiului pe măsură ce luptele cu grupul militant Hezbollah s-au intensificat.

În timp ce războiul a făcut ravagii în Gaza, Hezbollah și Israelul au schimbat un flux constant de atacuri de luni de zile - cele mai grave lupte între cei doi adversari de la războiul de o lună din 2006. Încercările de mediere ale SUA nu au reușit până acum să negocieze o soluție diplomatică.

Împreună cu escaladarea treptată a luptelor, au existat apeluri tot mai multe din partea oficialilor israelieni pentru a lovi decisiv la acea graniță, alimentând îngrijorările legate de un conflict regional mai amplu.

„Suntem pregătiți pentru o acțiune foarte intensă în nord”, a spus miercuri prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei vizite la o bază militară de acolo.

Liderul israelian a promis să restabilească securitatea „într-un fel sau altul”, după ce șeful statului major militar, Herzl Halevi, a spus: „Ne apropiem de un punct de decizie.” El a spus că armata este pregătită și a trecut prin antrenamente „pentru a trece la o ofensivă”.

Ministrul cabinetului de război israelian, Benny Gantz, într-un tur în nord, a promis marți că ostilitățile la graniță vor fi tratate până la sfârșitul verii, fie printr-un acord diplomatic, fie prin escaladare militară. Liderul opoziției, Yair Lapid, a spus miercuri, după o vizită în nordul Israelului, că guvernul lui Netanyahu a „abandonat nordul.” El a spus că ceea ce „se arde aici nu este doar nordul. … Ceea ce se arde este descurajarea Israelului, respectul, ideea că cineva conduce această țară”.

Hezbollah, un grup militant și partid politic din Liban, susținut de Iran, a spus că nu dorește un război în toată regula, dar a afirmat și că este pregătit pentru unul.

Adjunctul liderului Hezbollah, Naim Qassem, a declarat marți pentru Al Jazeera că „decizia noastră nu este de a extinde” conflictul, dar a adăugat că „dacă ne este impus, suntem pregătiți pentru acesta.” Hezbollah a mai spus că nu va exista niciun acord înainte de o încetare a focului în Gaza.

Statele Unite și aliații au încercat luni de zile să evite un război mai larg, îndemnând la un acord între cele două părți pentru a demarca granița terestră, a îndepărta Hezbollah de la frontieră și a spori prezența armatei libaneze acolo.

Într-o declarație care îndeamnă la reținere, Uniunea Europeană a spus că este „din ce în ce mai îngrijorată” de tensiunile crescânde și „strămutarea forțată a civililor de ambele părți ale graniței israeliano-libaneze” - care a fost supusă unor bombardamente aproape zilnice.

În sudul Libanului, atacurile aeriene israeliene au ars suprafețe mari de terenuri agricole și au împins zeci de mii de oameni să fugă în alte părți ale țării, care este deja afectată de colapsul economic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel