Washingtonul condamnă arestarea unui rus care a lucrat la misiunea diplomatică a SUA

Credit Foto: Svetlov Artem, CC0, via Wikimedia Commons
Credit Foto: Svetlov Artem, CC0, via Wikimedia Commons

Rusia l-a acuzat pe unul dintre cetățenii săi, un fost angajat al misiunii diplomatice americane la Vladivostok timp de 25 de ani, de colaborare cu Statele Unite, o arestare pe care Departamentul de Stat al SUA a condamnat-o marți și a declarat că este ”total lipsită de fond”.

Agențiile de presă de stat ruse l-au identificat pe angajat ca fiind Robert Shonov, în vârstă de 62 de ani. SUA au spus că a fost angajat de Consulatul General al SUA, în orașul de provincie Vladivostok, din estul îndepărtat, până când Moscova a ordonat închiderea unității în urmă cu doi ani, forțând desființarea întregului personal local, angajat de către SUA, potrivit VOA News.

Departamentul de Stat a declarat că la momentul arestării sale, Shonov ”era angajat de o companie contractată pentru a furniza servicii Ambasadei SUA la Moscova, cu respectarea strictă a legilor și reglementărilor Rusiei”.

”Singurul rol al lui Shonov la momentul arestării sale a fost acela de a compila rezumate ale articolelor de presă din surse mass-media ruse disponibile public”, a spus Departamentul de Stat. ”Vizarea sa sub statutul de ”cooperare confidențială” evidențiază utilizarea flagrantă de către Federația Rusă a legilor din ce în ce mai represive împotriva propriilor cetățeni”.

Agențiile de presă de stat ruse nu au oferit detalii despre cazul împotriva lui Shonov. El a fost arestat în martie și acum este deținut la închisoarea Leftortovo din Moscova. Dacă va fi găsit vinovat, riscă opt ani de închisoare.

Citește și:

CIA a decis să folosească aplicația rusească Telegram pentru a recruta spioni ruși

Agenția de informații a SUA, CIA, a apelat la platforma de socializare preferată din Rusia, cunoscută sub numele de Telegram, pentru a lansa cel mai recent efort de recrutare și pentru a face apel la rușii care se opun războiului din Ucraina, scrie Fox News.

Luni seara, CIA a postat un videoclip de recrutare în limba rusă nu numai pe Telegram, ci și pe YouTube, Twitter și Facebook. 

”CIA vrea să afle adevărul despre Rusia și căutăm oameni de încredere care să ne cunoască și să ni-l spună”, a spus agenția într-un comunicat cu videoclipul postat pe YouTube. ”Informațiile tale pot fi mai valoroase decât crezi.”

Agenția de informații a SUA a luat măsuri similare anul trecut când a făcut apel la cetățenii ruși dezamăgiți de războiul din Ucraina și la președintele Vladimir Putin, lansând o campanie pe rețelele de socializare. Dar CIA a făcut acum un pas mai departe și a creat un canal Telegram intitulat ”Securely Contacting CIA”...citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel