Washingtonul speră ca Israelul să accepte planul de pace pentru Gaza: "Aşteptăm un răspuns oficial din partea Hamas"

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Se așteaptă răspunsul Israelului.

Statele Unite au declarat la sfârșitul săptămânii că se așteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Fâșia Gaza, ale cărui etape au fost prezentate de președintele american Joe Biden, în cazul în care Hamas va fi de acord, relatează Agerpres. "Acest plan 'este o propunere israeliană. Ne așteptăm, ca în cazul în care Hamas acceptă propunerea care i-a fost transmisă, respectiv o propunere israeliană, ca Israelul să răspundă afirmativ', a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, pentru ABC News." Foaia de parcurs a fost transmisă mişcării islamiste palestiniene, a mai precizat John Kirby. "Aşteptăm un răspuns oficial din partea Hamas", a adăugat el.

Mişcarea palestiniană a salutat noua propunere de încetare a focului în Fâșia Gaza, legată de eliberarea ostaticilor și a catalogat-o drept "pozitivă". Vineri seara, președintele Biden a prezentat un plan propus de Israel, care vizează, prin etape și condiții specifice, obținerea unei încetări permanente a focului. Prima etapă, conform declarațiilor sale, implică o încetare a focului și retragerea trupelor israeliene din zonele dens populate ale Fâșiei Gaza pentru o perioadă de șase săptămâni.

Biden: "Urmează negocieri"

Stoparea conflictului va veni "la pachet" eliberarea unor ostatici capturați în timpul atacului Hamas din 7 octombrie și reținuți în Gaza, în special femei și bolnavi, și de eliberarea unor palestinieni închiși în Israel, transmite Agerpres.

Detaliile celei de-a doua etape a planului vor fi negociate în timpul acestei încetări temporare a focului de șase săptămâni, a precizat președintele Biden. Dacă negocierile vor avea succes, luptele vor înceta definitiv, iar toți ostaticii încă reținuți în Gaza vor fi eliberați, inclusiv soldații, iar forțele israeliene se vor retrage complet din teritoriu.

Pentru a treia etapă, va fi lansat un amplu plan de reconstrucție a Fâșiei Gaza, devastată de bombardamente, cu sprijinul Statelor Unite și al comunității internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel