Elena Mateescu, director general ANM, a vorbit despre prognoza meteo din următoarea perioadă.
"Ultima lună a iernii acestui an va debuta cu valori de temperaturi maxime deosebit de ridicate pentru perioada din calendar și vorbim de temperaturi cuprinse în general între 7, până la 17 grade Celsius, posibil ușor mai ridicate în extremitatea sudică a țării. Vorbim în același timp și de cantități de precipitații care în vestul, nordul și centrul țării să fie însemnate cantitativ, depășind 15 litri sau 20 de litri pe mp. De la mijlocul săptămânii viitoare însă, vremea va intra într-un proces de răcire, apropiindu-ne de normalul perioadei din calendar. Diferențele de temperaturi vor fi semnificative dacă luăm în considerare, cel puțin și la nivelul temperaturilor maxime, când vorbim de temperaturi de 5 -17 grade, după care să coborâm la temperaturi maxime care să se situeze cel mult în jurul la 4 - 5 - 6 grade", a declarat Elena Mateescu, director general ANM, în direct la România TV.
"De aceea, impactul termic asupra a ceea ce urmează să se întâmple începând din a doua jumătate și să vorbim posibil și de precipitații predominant sub formă de ninsoare, nu numai în zona montană, dar și în Transilvania și Moldova. Va fi unul semnificativ. Până la acest moment putem să confirmăm primele două luni ca fiind două luni de iarnă deosebit de călduroase, o lună decembrie, cea mai căldă din 1961 și până în prezent și iată și cea mai rece lună din țara noastră, luna ianuarie, va încheia pe un plus în ceea ce privește abaterea termică pozitivă de 1,3 grade Celsius. Am mai avut o astfel de abatere pozitivă în luna ianuarie a anului 1999. Din păcate vorbim de două luni de iarnă deosebit de deficitare și mai ales pentru luna ianuarie, care încheie doar cu o cantitate medie de 9 litri pe mp, situându-se astfel pe locul trei ca fiind cea mai secetoasă lună din 1961 și până în prezent", a completat ea.
"De ceea ce urmează să se întâmple în săptămâna 3-10 februarie și anume faptul că regimul de precipitații va fi excedentar în aproape toată țara, dar mai ales în regiunile intracarpatice si la munte, poate fi o veste bună în sensul că, aceste cantităși de precipitații moderate cantitativ, pot îmbunătăți rezerva de apă din sol.
"După săptămâna mai bogată în precipitații care urmează în intervalul 3-10 februarie, ne așteptăm ca următoarele trei săptămâni, până la finele lunii februarie să vorbim pentru fiecare săptămână, așa cum arată informațiile la acest moment, de temperaturi ale aerului cu valori mai ridicate decât normele climatologice și cu deficite de precipitații în cea mai mare parte a tării, dar în mod deosebit în zonele din sudul și sud-estul țării. Nu trebuie să excludem niciodată episoadele de vreme extremă, indiferent în ce anotimp de aflăm. În ceea ce privește ziua de duminică, în zona montană înaltă, intensificările de vânt la rafală vor fi susținute și episodul din a doua parte a săptămânii viitoare care va aduce cantități de precipitații însemnate", a mai spus Elena Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci