Weinstein: Scandal internaţional în cinci date-cheie

Aproximativ 100 de actriţe dar şi foste colaboratoare ale lui Weinstein l-au acuzat pe acesta de hărţuire, agresiune intimă şi chiar viol.

Publicitate

Scandalul Harvey Weinstein a izbucnit pe 5 octombrie 2017, odată cu apariţia în cotidianul The New York Times a unei prime serii de dezvăluiri ale unor actriţe, care au afirmat că au fost hărţuite de renumitul producător hollywoodian, informează AFP.

Aproximativ 100 de actriţe, inclusiv Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow şi Rose McGowan, dar şi foste colaboratoare ale lui Weinstein, l-au acuzat pe acesta de hărţuire, agresiune sexuală şi chiar viol. Faptele prezumtive datează adeseori din urmă cu 10 - 20 de ani, devenind între timp prescrise şi fiind dificil de probat.

Începând din noiembrie 2017, numeroase plângeri penale au fost depuse împotriva producătorului şi a companiei sale de producţie, The Weinstein Company, acuzată că a facilitat comportamentul lui de prădător sexual, însă punerea oficială sub acuzare a lui Harvey Weinstein, vineri, pentru un viol din 2013 şi o felaţie forţată din 2004, reprezintă prima măsură judiciară luată împotriva influentului producător de film.

5 octombrie: scandalul izbucneşte

The New York Times a publicat o anchetă ce include numeroase acuzaţii referitoare la hărţuiri sexuale comise de Harvey Weinstein timp de aproape trei decenii.

Cotidianul american a dezvăluit, de asemenea, că acesta a încheiat acorduri ce prevedeau plata unor despăgubiri cu cel puţin opt femei, pentru ca acestea să păstreze tăcerea în legătură cu abuzurile la care au fost supuse.

Harvey Weinstein a reacţionat în urma acelui val de dezvăluiri, prezentând "scuze sincere" şi anunţând că a decis să îşi ia un concediu. Avocatul lui a precizat că producătorul "a negat multe dintre acele acuzaţii".

Consiliul de administraţie al companiei de producţie cinematografică, pe care o deţine alături de fratele lui, Bob Weinstein, a anunţat trei zile mai târziu că l-a concediat pe Harvey Weinstein.

10 octombrie: primele acuzaţii de viol

Actriţa italiană Asia Argento a declarat pentru revista The New Yorker că Harvey Weinstein a violat-o în 1997, iar alte două femei l-au acuzat de agresiune sexuală.

Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rosanna Arquette şi Emma de Caunes au dezvăluit că au fost supuse unor acte de hărţuire sexuală din partea producătorului de film.

"Toate acuzaţiile de raporturi sexuale neconsimţite au fost respinse de domnul Weinstein", a declarat Sallie Hofmeister, agentul de presă al producătorului american.

Patru zile mai târziu, Harvey Weinstein a fost exclus din Academia de film americană, instituţia care decernează premiile Oscar. A fost doar pentru a doua oară în istoria de 90 de ani a instituţiei americane când aceasta a votat în favoarea unei astfel de sancţiuni.

În zilele următoare, acuzaţiile de hărţuire şi agresiune sexuală s-au înmulţit la adresa producătorului, dar şi contra altor celebrităţi de la Hollywood, din televiziune şi din modă, mai ales cu ajutorul hashtag-ului #MeToo.

3 noiembrie: un "dosar adevărat" la New York

Anchete penale sunt evocate de poliţiile din Londra, New York şi Los Angeles încă din 12 octombrie. Pe 20 octombrie, Poliţia din Los Angeles confirmă că anchetează un presupus viol al unei actriţe într-un hotel din metropola americană, în februarie 2013 - o dată suficient de recentă pentru a nu risca prescrierea faptelor.

Pe 3 noiembrie, când numărul victimelor prezumtive a ajuns la 100, Poliţia din New York a anunţat că deţine un "dosar adevărat" graţie actriţei Paz de la Huerta, care afirmă că a fost violată de două ori, în 2010, de Harvey Weinstein.

Câteva zile mai târziu, The New Yorker dezvăluie că Harvey Weinstein plătea anumite persoane, inclusiv foşti spioni aflaţi în trecut în serviciul de informaţii israelian (Mosad), pentru a le face să tacă sau pentru a le compromite pe acuzatoarele sale. Harvey Weinstein l-a angajat pe unul dintre cei mai buni avocaţi din New York, Benjamin Brafman.

19 martie: presiunea creşte pentru punerea sub acuzare

Mişcarea Time's Up, născută în siajul #MeToo pentru apărarea victimelor unor acte de hărţuire şi agresiune sexuală la locul de muncă, a cerut o anchetă despre absenţa punerii sub acuzare a producătorului, acuzându-l pe procurorul din Manhattan, Cyrus Vance, că este prea lent în activitatea sa profesională.

Câteva ore mai târziu, procurorul statului New York, Eric Schneiderman, a anunţat demararea unei cercetări judiciare "juste, complete şi independente" care va analiza ancheta din Manhattan. Eric Schneiderman a trebuit de atunci să demisioneze, fiind el însuşi acuzat de mai multe femei de violenţă sexuală.

25 mai: punerea sub acuzare

Mai multe companii mass-media americane, citând surse anonime, au anunţat pe 24 mai că producătorul hollywoodian urma să se predea autorităţilor din New York în ziua următoare, în vederea unei probabile puneri sub acuzare.

După o scurtă audiere la tribunal, Harvey Weinstein a fost într-adevăr pus oficial sub acuzare, vineri, pentru un viol comis la New York în 2013, asupra unei femei a cărei identitate nu a fost dezvăluită, şi pentru o felaţie forţată comisă tot la New York, în 2004, care corespunde dezvăluirilor publice făcute de Lucia Evans, pe atunci o actriţă aspirantă. Următoarea audiere în această procedură judiciară a fost fixată pe 30 iulie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel